A Magyar Nemzeti Banknál dolgozók havi átlagos alapbére közel 796 ezer forint volt szeptemberben, ami 66 százalékkal magasabb a pénzügyi és biztosítási tevékenységet végző cégeknél dolgozók átlagbérénél - írja a Világgazdaság. Az utóbbi szervezeteknél a KSH adata szerint kicsit több mint 478 ezer forint volt az átlag. Ez utóbbi majdnem duplája az országos átlagnak.

A nem vezető beosztású dolgozók átlag bruttó 720 ezer forintot vihetnek haza az MNB-nél. Volt olyan banki referens, aki havi 615 ezer forintot kapott, a legjobban megfizetett ügyintéző 530 ezer forintos bruttóval számolhatott. A szakértői-tanácsadó bérek csúcsa 1,36 millió, az "egyszerű" szakértői díjazás 1,12 millió forint.

A szeptemberi keresetek a vezető beosztású alkalmazottakét is figyelembe véve  25 százalékkal haladták meg a 2013. december végit. (Ekkor adta ki az MNB az első összesítést azt követően, hogy magába olvasztotta a pénzügyi felügyeletet.) Eközben a pénzügyi és biztosítási szektorban dolgozók átlagbére nem nőtt,hanem átlag 13 ezer forinttal kisebb volt a 2013. véginél.