A magyar gazdaság "nagyon súlyos helyzetben" van, mert az előző kormány manipulálta az adatokat és hazudott a gazdaság valós állapotát illetően - hangzott el a Szijjártó Péter által tartott pénteki sajtótájékoztatón. A miniszterelnök szóvivője azt mondta, hogy Magyarországon az előző kormány - az eurózónában bizalmi válságot okozó görögökhöz hasonlóan - meghamisította a gazdasági adatokat.

A politikus elmondta, hogy nem tartja túlzónak a Fidesz ügyvezető alelnökének a magyar gazdaság helyzetére vonatkozó csütörtöki kijelentéseit. Kósa Lajos a Napi Gazdaság debreceni konferenciáján azt mondta, hogy a cél most a közvetlen államcsőd elkerülése. Kósa szavaira csütörtökön a tőzsde és a forint eséssel reagált.

Pánik a parketten

Szijjártó megjegyzése is nagy hullámokat kavart, mind a részvény-, mind a devizapiacon. Az euró jegyzése éves csúcsra, 290 forint közelébe szökött fel, míg az OTP árfolyama jóval 5 ezer forint alá zuhant pénteken. A pánikreakció az állampapírpiacon sem maradt el: a magyar állampapírok kockázati felára pénteken tovább emelkedett, s megközelítette az utoljára 2009 júniusában látott szinteket. A forintban kibocsátott állampapírok másodpiacán is folytatódott a hozamok emelkedése - a rövid oldalon 6 százalék közelébe, a hosszú oldalon pedig 8 százalék fölé ugrottak a referenciaátlagok.

A Wall Street Journal szerint ráadásul az euró jegyzését is gyengítette a miniszterelnöki szóvivő nyilatkozata, amely felhívta a befektetők figyelmét arra, hogy az európai adósságválság nem csak a valutaunió tagországaiban jelent komoly fenyegetést.

Csakazértis adócsökkentés

A mélyrepülést kisebb korrekció követte; kiderült ugyanis: a sajtótájékoztatón elhangzottakat címlapon közlő nemzetközi hírügynökségek félrefordították, kontextusukból kiragadva idézték Szijjártó megjegyzéseit. A miniszterelnök szóvivője a helyzetértékelésében kiemelte: a kormány készen áll arra, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt, vagyis a valóság megismerése után nem a tétovázás fog következni, hanem egy akcióterv bejelentése. (Utóbbiról e hét végén várhatóak részletek.)

A piacoknak címzett megjegyzése mellett Szijjártó a magyar lakosságnak is üzent: állítása szerint a Fidesz-kormány a gazdasági helyzet ellenére sem mond le adócsökkentési terveiről.Kommunikációs hiba?

A szakértők szerint kommunikációs hibának tartott fideszes megjegyzések mindenesetre kellőképp megágyaztak Varga Mihály hétvégén várható megszólalásának. A Miniszterelnökség államtitkára által vezetett tényfeltáró bizottság ugyanis ekkorra időzítette az ország gazdasági helyzetéről szóló kutatásának ismertetését, és ígérete szerint 72 órán belül előáll a kormány konkrét akciótervével is. Varga szerint "tiszta lappal kell indulni ahhoz, hogy a kormány megalkossa a gazdasági akciótervét és ehhez az alapot a tényfeltáró bizottság szolgáltatja."

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó hazai elemzők szerint a következő napok intenzív, konkrétumokat tartalmazó kommunikációjára szükség is lesz annak érdekében, hogy a Fidesz számára megelőlegezett befektetői bizalom megmaradjon. Külföldi szakértők úgy látják, a kormány a pánikot "direkt csinálja", azaz válsághelyzetet gerjesztve ágyaz meg a Bajnai-kormány nyomdokain haladó szigorú költségvetési politikának, vagyis - ellentétben Szijjártó adócsökkentésre vonatkozó kijelentésével - kihátrál a választási ígéretek mögül.

Ez utóbbi a menetrendet erősítheti Szijjártó csütörtökön egy tévéinterjúban elhangzott megjegyzése is, miszerint Kósa Lajos megjegyzéseinek nem volt piacbefolyásoló hatása. A miniszterelnök szóvivője szerint "hónapok óta mondjuk, hogy a magyar gazdaság sokkal rosszabb helyzetben van, mint azt az előző kormány állítja, vezető közgazdászok, az Állami Számvevőszék és más pénzügyi szervezetek is ezt hangsúlyozzák."

Varga Mihály azután, hogy pénteken Sólyom László köztársasági elnöktől átvette kinevezési okiratát, újságírói kérdésre, miszerint nem gondolja-e, hogy Kósa Lajos csütörtöki mondatai okozták a forint hirtelen esését, azt válaszolta: az eseményeket egy nagyobb összefüggésbe kell helyezni, és akkor minden világossá válik.
QP | Quality Placement