Bár a bankkártyás fizetések száma és összértéke növekszik, továbbra is iszonyatosan sok a készpénz a gazdaságban.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

 

A jegybank legfrissebb elemzése és az abban idézett felmérés részben magyarázatot ad arra, hogy miért ilyen népszerű a készpénz. Például azért, mert még mindig nagyon sokan ebben kapják a fizetésüket. A válaszadók 21 százaléka elsődlegesen készpénzben kapja meg rendszeres jövedelmét és további 5 százalék azok aránya, akik vegyesen: átutalással, illetve készpénz formájában jutnak hozzá bevételeikhez. A magyar lakosság kétharmada pedig inkább készpénzzel szeret fizetni, mint elektronikus úton.

 

 

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A megkérdezettek 39 százaléka egyértelműen a készpénzt preferálja. A készpénzkedvelők egy része akár arra is hajlandó lenne, hogy teljes mértékben elektronikusan bonyolítsa le fizetéseit, a válaszadók 28 százaléka azonban mereven elzárkózik a készpénzmentes életmódtól - derül ki a  a jegybanki felmérésből.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A felmérés összegzése szerint "megalapozottnak tűnik az az állítás, hogy a hazai lakosság az európai átlagot némileg meghaladó mértékben preferálja a készpénzes fizetést".

Készül a csodafegyver

Pár hete ebben a cikkünkben foglaltuk össze, hogy mind a kormány, mind a jegybank már évek óta harcol a készpénzmánia ellen, egyelőre kevés sikerrel. 2008-ban a forgalomban lévő készpénz 2206 milliárd forint volt, 2011 elején 2312 milliárd forintra rúgott, idén áprilisban pedig 5343 milliárd forintnál járt. Tehát nem csökkent, hanem jelentősen nőtt. A készpénz egyébként rövid távon racionális döntés, mert a készpénzhasználat költsége a rengeteg tranzakció, azaz fizetés miatt sokfelé oszlik, ennek eredményeként az egy tranzakcióra jutó költség viszonylag alacsony. Ezzel szemben az elektronikus megoldásoknak jelentősek a fix költségei, az infrastruktúra, informatikai rendszerek létrehozása és működtetése, ugyanakkor hosszabb távon alacsonyabb változó kiadások kötődnek majd az elektronikus műveletekhez.

A készpénz elleni harc mérföldköve lehet az azonnali átutalási rendszer, amely várhatóan 2019 júliusában indul. A tervek szerint a rendszer segítségével 5 másodpercen belül, lényegében azonnal megérkeznek a 10 millió forintnál alacsonyabb összegű átutalások a hét minden napján.