A magyar kórházak 2018 január végén 18,6 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóiknak, az egy havi növekedés elérve a korábban megszokott mértéket, 3,1 milliárdot tett ki a MÁK adatai szerint.

Két kórházban - a Péterfy Sándor utcaiban és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórházban - már most, az első hónap végén átlépte az egymilliárdot a tartozásállomány, de nincs már messze ettől a Szent János kórház, a Bajcsy-Zsilinszky kórház és a Békés megyei kórház sem. A legnagyobb havi növekedést a Dél-pesti Centrumkórház és a gyógyító megelőző ellátásban résztvevő Szegedi Tudományegyetem produkálta -3-400 milliós havi gyarapodással.

A 18,5 milliárd forintból 8,3 milliárd továbbra is 30 napon túli lejáratú, a fizetési határidő után több 60 nap elteltével pedig 4,5 milliárd forint vár kifizetésre, azaz a régóta húzódó tartozások újabb 1,3 milliárddal gyarapodtak.

November végén 56 milliárdos kórházi adósságkonszolidációról szóltak a hírek, majd kiderült, ebből a kórházak 44 milliárdot kapnak, úgymond a működés támogatására, 30 napon túl lejárt tartozásaik rendezésére. Hogy hogy nem, a november végi 46,8 milliárdos lejárt tartozásállomány konszolidálva is csak 15,4 milliárdra apadt 2017 utolsó napjára, benne 8,7 milliárdos 30 napon túli lejáratú tartozással.

Nem sikerült kiszabadulni

Az adóslistán ráadásul több olyan kórházat is találhattunk, amelyeknek a 60 napon túli lejáratú tartozásállományát sem sikerült lenullázni, közülük kettő - Péterfy Sándor utcai kórház és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórház -, maradék adóssága átlépte az egymilliárd forintot. Január elején e furcsaságra még könnyen adta magát a magyarázat, technikailag nem sikerült ennyi idő alatt átutalni a szükséges összegeket, a január végi adatok azonban nem jeleznek korrekciót, ugyanez a két kórház tovább görgeti maga előtt a 30 napnál régebbi (mintegy 900-700 milliós) adósságát is.

Igazából semmi meglepő nincs a január havi növekedésben, a tavalyi év azonos időszakában ugyanezzel a nagyságrenddel nőtt a lejárt tartozásállomány - kommentálta a MÁK friss adatait lapunk kérdésére a beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség (OSz) főtitkára. Rásky László kifejtette, a finanszírozási struktúra változatlansága miatt 2018-ban ugyanazokra a tendenciákra számít, mint amelyek a korábbi éveket jellemezték. Álláspontja szerint amíg a jelenlegi finanszírozási rend nem változik, addig csak az jelenthet könnyebbséget, ha az év végi mellett év közben (július-augusztus környékén) is megvalósul egy 20-25 milliárd forintos részkonszolidáció.

A képünk forrása: Shutterstock