Komplex, szinte a tejes egészségügyi ellátórendszert felforgató, becslések szerint 1000-1500 milliárdot felemésztő csomaggal készül a kormány elé Kásler Miklós humán miniszter.  Az összeg nagyságát jól érzékelteti, hogy ennyi pénzt költ egy év alatt összesen az egészségbiztosító a rendszer működtetésére, azaz gyógyszertámogatásra, valamint az alap-, szak- és kórházi ellátásra - olvasható a lapban.

Kásler tervei két legnagyobb pénzfaló tétele a teljes fővárosi ellátást átalakító, a szuperkórházak építését is magába foglaló Egészséges Budapestért Program, valamint a Semmelweis Egyetem fejlesztése. Foglalkozik az öt nagy népbetegség kezelésével, a daganatos-, a keringési- és a mozgásszervi betegségben szenvedő, a gyermekgyógyászati, továbbá a pszichiátriai páciensek gyógyításával foglalkozó országos intézetek fejlesztésével.

Az alap-, és sürgősségi ellátás modernizálása,  a prevenciós feladatokat összefogó Nemzeti Népegészségügyi Szakpolitikai Program is csomag része, rosszul állunk ugyanis a megelőzhető halálozásokat illetően, a a dokumentum is megállapítja: becslések szerint 2017-ben "a legjobb időben történő beavatkozással" 24 ezer haláleset megelőzhető lett volna.

A Népszava úgy tudja, a Századvég felmérte a kormány egészségpolitikájával való elégedettséget a Fidesz támogatóinak körében, amelyből kiderült, hogy az öt fokozatú skálán a megkérdezettek fele egyes-kettesre, 30 százalékuk közepesre értékelte azt. Az elemzést készítők szerint ez kockázatot jelent a Fidesz számára az őszi önkormányzati választások szempontjából.