Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Ma tartja alakuló ülését a kormány Kríziskezelő Programjának tanácsadó testülete a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban Herczog László szaktárcavezető és Kiss Péter társadalompolitikai miniszter részvételével - írja a Népszabadság.

A krízistanácsba több szakmai és civil szervezet delegált tagot. A lap kormányközeli forrásai szerint a tanácsban ott van Szabó János, az Országos Szociálpolitikai Tanács társelnöke, Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, Kató Ernő, a Baptista Szeretetszolgálat fejlesztési igazgatója, Pelle József, a Szociális Szakmai Szövetség képviselője, Polacsek Györgyi, a Magyar Vöröskereszt szociális vezetője, Szombathy Márta, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökségi tagja és Márton Izabella, a Szegényellenes Hálózat igazgatója. Állandó tanácskozási joggal vesz majd részt az üléseken Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója (az ONYF kezeli az alapot) és Kovárik Erzsébet szociálpolitikai szakállamtitkár.

A krízisalapot a kormány egymilliárdos induló kerettel indította, az összeg ma - elsősorban az áramszolgáltatók befizetésének köszönhetően - ennek hatszorosa. A vissza nem térítendő - legalább húszezer, legfeljebb ötvenezer, kivételes esetekben legfeljebb százezer forintos - támogatást azok a felnőtt korú és nyugellátásban nem részesülő személyek igényelhetik, akiknek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbért (57 815 forint), a válság hatására krízishelyzetbe kerültek, vagy jelentős, legalább 20 százalékos jövedelemveszteséget szenvedtek el. Esetleg lakáshitelük havi törlesztőrészletének növekedése eléri a 20 százalékot, és még nem részesültek tizenötezer forintot meghaladó átmeneti segélyben. A program augusztus elsején indul, és november végéig tart.