Az élelmiszer-ellenőrzésben érintett hatóságok munkáját az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) koordinálja, illetve az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) értékeli közvetlenül az ünnep előtt. A vizsgálatokat az ÁNTSZ, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, az agrártárca Állategészségügyi- és Élelmiszer-ellenőrzési Főosztálya, valamint a Növény - és Talajvédelmi Központi Szolgálat megyei (illetve fővárosi) ellenőreiből alakult csoportok tagjai végzik a régiókban. Ezek a csoportok azonban nem húskommadók – tette hozzá a főigazgató. A MÉBIH a kormányrendelet alapján kapott felhatalmazás révén határozta el most a viszonylag gyorsan romló húsvéti áruk soron kívüli minőségi, illetve – amennyiben erre utaló jeleket találnak – élelmiszer-biztonsági vizsgálatát. Volt már hasonlóra példa – emlékeztetett Biacs Péter –, hiszen tavaly ősszel az említett hatóságokkal összefogva a hivatal szakértői a budapesti Lehel Piacon folytattak ellenőrzést. Ez az mostani hét elején a Budapesti Nagybani Piacon, a ferencvárosi Metro Áruházban, valamint a székesfehérvári Auchan Áruházban kezdett vizsgálatok főpróbája volt.