Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt programbemutatóját követően elérhető - röviden összefoglalva és bőven kifejtve is - az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség választási programja, az Emelkedő Magyarország programja. Ebben kilenc területet érintően vázolják fel a követni tervezett politikai és gazdasági irányokat, és az állami bevételek elköltésének prioritásait.

Az egészségügyet érintő hangsúlyváltást jelzi, hogy visszaállítanák az önálló egészségügyi minisztériumot és azonnali, jelentős béremelést adnak az egészségügyi dolgozóknak, továbbá a szakemberek elvándorlásának megállítására legalább öt éven át az átlagos bérnövekedést meghaladó mértékű emelést ígérnek.

Ehhez hasonlóan a szociális ágazatban dolgozóknak is béremelést és kiszámítható bérezést nyújtó életpályamodellt terveznek. A minimálbérhez igazítják az ápolási díj összegét, és munkaviszonyként ismerik el az otthonápolást.

A pedagógusok bérét a négyéves ciklus folyamán legalább 50 százalékkal emelik, hogy megszűnjön a pedagógusok elvándorlása, illetve a fiatalok számára is vonzóvá váljon ez a pálya.

Dupla családi pótlék és nyugdíjminimum

A családtámogatások legfontosabb eleme, hogy duplájára emelik - a 2008 óta változatlan - családi pótlékot, ugyanakkor megtartják, de igazságosabbá teszik a gyermekek utáni adókedvezmény-rendszert (amely jelenleg a magasabb jövedelműeknek kedvez). Az egyszülős családokra is kiterjesztik a nagycsaládosoknak járó kedvezményeket.

A nyugdíjasok számára megtartják a 13. havi nyugdíjat, és az alapnyugdíj bevezetéséig a teljes jogú öregségi nyugdíj minimumát a ciklus folyamán legalább a kétszeresére emelik.

A lakhatási problémák enyhítése érdekében bérlakásépítési programot indítanak. Továbbá rendeznék a devizahitelezés következtében elvesztett lakások után maradó törleszthetetlen adósságokat, és biztosítanák az elsétálás jogát is. 

Szempont a fenntartható fejlődés

Az energiapolitika iránya a "valódi, igazságos és zöld rezsicsökkentés" a megújuló energiaforrások felhasználásával és az épületek szigetelésével, valamint a Paks II. atomerőmű-építés leállítása.

A fenntarthatóság jegyében gátat vetnének a Balatont terhelő és a parti sávot érintő építési beruházásoknak. A Magyar falu program keretében látványberuházások helyett a helyi vállalkozásokat és közösségeket erősítő célokra költenének, politikai befolyástól függetlenül. Költenének az alsóbbrendű úthálózat rendbe tételére, és néhány, a vidékfejlesztési szempontból hiányzó útszakasz építésére is. Az állam minden eszközzel fellépne a spekulációs földvásárlásokkal szemben, biztosítanák a bérlővédelmet.

A gazdaság van az emberért

A gazdaságot érintő ellenzéki vállalás, hogy hatályon kívül helyezik a Fidesz-kormány által bevezetett „nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházásokról” szóló jogszabályt, és felülvizsgálják az elmúlt időszak ilyen jellegű döntéseit. (Ez lehetőséget ad nem csak állami, hanem egyes magánberuházásoknak is arra, hogy azok például a helyi lakossági és önkormányzati, építészeti, környezet- és műemlékvédelmi szempontok figyelembevétele nélkül valósuljanak meg - a szerk.)

"Jogbiztonságot teremtünk, ahol szigorú törvények védik a magán- és köztulajdont, és olyan vállalkozási környezetet alakítunk ki, amelyben a piac által elismert teljesítmény alapján dől el, ki a sikeres" - olvasható a közös ellenzéki programban.

  • Helyreállítják a Gazdasági és Versenyhivatal vizsgálati jogköreit.
  • Szigorítják a hirdetmény nélküli és a meghívásos közbeszerzési eljárások lehetőségét.
  • A kkv-k számára kiírt uniós pályázati rendszert átalakítják, a kapcsolódó adminisztrációs terheket jelentősen mérsékelnék: a normatív támogatások arányát növelnék.
  • Állami kockázatitőke- és hitelgarancia mikrohitelprogramot indítanak, és adókedvezménnyel támogatják a kisebb cégek közös beruházásait, beszerzéseit.
  • Eltörlik a kötelező kamarai hozzájárulást.
  • Az álláskeresési járadék maximális folyósítási idejét kilenc hónapra növelik.
  • Eltörlik a „rabszolgatörvényt”, és megerősítik a sztrájkhoz való jogot.
  • Újjászervezik az Országos Érdekegyeztető Tanácsot.
  • Visszaállítják a megszüntetett közalkalmazotti jogállásokat, ahol azt az érdekképviseletek igénylik.
  • Bevezetik az eurót.

Az ellenzék programja szerint a jogállam újbóli megteremtése érdekében terítékre kerül az alkotmányozás, a független igazságszolgáltatás biztosítása, egy korrupcióellenes ügyészség létrehozása, az önkormányzatok jogainak visszaadása és egy valódi közszolgálati média megteremtése is.

Biztonságot érintő célok

Az ellenzék alkotmányba foglalná, hogy Magyarország a NATO-ból és az EU-ból népszavazás nélkül nem léphet ki. Magyarország részese lenne a közös európai haderő építésének.

Az egyenruhások számára ismét biztosítanák a szolgálati nyugdíj lehetőségét a hivatásos szolgálatban eltöltött életút elismeréseként, és ez része lenne egy új hivatásos életpályának.

Nyilvánosságra hoznák az ügynökaktákat.

Az ellenzék szerint a magyar külpolitikának három alapcélja van:

  • az euroatlanti integráció erősítése,
  • baráti viszony fenntartása, kialakítása a szomszédos országokkal,
  • a határainkon túl élő magyarok jogainak és érdekeinek a támogatása.

Megszüntetnék az orosz és kínai befolyást Magyarországon, ennek része az orosz "kémbank" (ez a KGST-bankként is emlegetett, jelenleg budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank) kitessékelése, az orosz hitelből épülő Paks II. beruházás leállítása, a kínai hitelből épülő Budapest–Belgrád-vasútvonal szerződésének felülvizsgálata, továbbá átvilágítanák a külügyminisztériumot.