Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az esti, 19 órakor kezdődő szolidaritási tüntetésre mindenkit vár az ellenzék.

Magyarországnak az Európai Unió és a NATO tagjaként el kell ítélnie Putyin Ukrajna elleni agresszióját; az ellenzéki pártszövetség kiáll Ukrajna területi integritása mellett és az orosz erőszak ellen, valamint az ukrajnai magyar testvéreink mellett - mondta Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje online sajtótájékoztatóján.

"Szerdán Orbán Viktor még azzal támadott, hogy mi egységesen és határozottan kiállunk a NATO egységes álláspontja mellett - mára már Orbán is kiáll a NATO egységes álláspontja mellett. Ki kell azonban mondanunk, hogy Orbán Viktor áruló, mert elárulta a magyar nemzetet, az EU-t és a NATO-t, amikor az orosz "kémbankot" diplomáciai mentességgel beengedte Budapestre, az EU területére" - mondta az ellenzéki politikus. (Ez a jelentős orosz tulajdonban lévő, de több ország, köztük Magyarország által biztosított tőkéből működő Nemzetközi Beruházási Bank, a székhelye 2020 óta a budapesti Lánchíd Palota, amit a magyar kormány biztosított - a szerk.) Vagy amikor az amerikaiak által üldözött orosz fegyvercsempészeket, az amerikaiak kérése ellenére, nem az USA-nak, hanem Oroszországnak adta ki - tette hozzá Márki-Zay. (A fegyvercsempész ügyről itt olvashat.)

Az ellenzéki vezető szerint bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor megbízhatatlan szövetségese az EU-nak és a NATO-nak, ezért követelik tőle azt, hogy ne csak a NATO egységes álláspontja mellett álljon ki, hanem csatlakozzon az EU Oroszországgal szembeni szankcióihoz is - azzal, hogy felfüggeszti a Paks II., új atomerőművi blokkok építésére szóló beruházás engedélyeztetési eljárását, és azonnali hatállyal kiutasítja az orosz "kémbankot" Magyarországról.

Az ellenzéki pártok elítélik a katonai támadást

Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP külön közleményekben ítélték el az orosz agressziót.

"Elvárjuk, hogy Orbán Viktor is ítélje el Putyin háborúját. Az Ukrajnával szembeni orosz katonai agresszió a kelet-európai térség békéjét és biztonságát is fenyegeti, a kárpátaljai magyarságot pedig közvetlenül életveszélybe sodorja. Kiállunk Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett" - írta Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan, az MSZP társelnökei.

"Hazánknak, Közép-Kelet-Európának, de az egész kontinensnek az érdeke a béke, a béke mielőbbi helyreállítása és Ukrajna területi integritásának megóvása. Magyarország elutasítja az orosz agressziót, ezért követeljük, hogy Oroszország azonnal térjen vissza a tárgyalóasztalokhoz és hagyjon fel a vérontással!" - írja az LMP közleményében.

A párt szerint az uniós szankciók mellett Magyarországnak a Putyinnal való barátkozás helyett azonnali hatállyal fel kell mondania a Paks II.-szerződést és ki kell utasítani az országból az orosz érdekeket szolgáló Nemzetközi Beruházási Bankot.

"Együttérzésünket fejezzük ki az ukrán néppel, és megerősítjük, hogy Ukrajnát szuverén államnak tartjuk, annak eredeti határaival. A háborúért egyedül Oroszország a felelős, ezért az országot a legszigorúbb szankciókkal kell sújtani. Nem tartjuk túlzónak az ukrán külügyminiszter öt pontos követelését" - közölte a Párbeszéd Magyarországért.

Gyurcsány Ferenc lépéseket követel a kormánytól

"A magyar kormány, amely régóta sajátos, a közös európaitól eltérő orosz politikát folytatott, most ne bújjon Brüsszel szoknyája mögé! Beszéljen világosan, ítélje el az agresszort! Meg tegye meg, amit megtehet. Például függessze fel a paksi beruházást, valamint szputnyik vakcina magyarországi gyártásáról szóló tárgyalásokat. Mondja ki világosan, hogy Ukrajna határai sérthetetlenek" - írta posztjában a DK elnöke.

A Jobbik kiáll Európa mellett

"Mi, magyarok tudjuk, hogy milyen reggel orosz fegyverek zajára ébredni. Átéltük párszor a történelmünk során, és nem kérünk belőle! Ahogyan nem kérünk a Fideszből sem, amely politikailag és gazdaságilag Putyin hatalmát szolgálja, veszélyeztetve nem csak a békét, de a szuverén Magyarországot is. Orbán immár nem csak Putyin trójai falova, de a hazánkra leselkedő legnagyobb nemzetbiztonsági kockázat is" - véli Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese.

Róna Péter is reagált

Mint az Egységben Magyarországért köztársasági elnök jelöltje, mint magyar és európai polgár és nem utolsó sorban mint 1956-os menekült mélységesen elítélem Putyin és Oroszország agresszióját Ukrajna ellen - írta Róna Péter közleményében. Most még nyilvánvalóbbá vált, mennyire károsak voltak Orbán Viktor lépései, amivel nehezítették a Nyugat egységes fellépését Putyinnal szemben, aláásták a V4-ek és a Nyugat egységét, és rendre kiszolgálták az orosz érdekeket és csorbították hazánk hitelességét.
Bízom abban, hogy minden demokratikus meggyőződésű honfitársam, pártállástól függetlenül, velem együtt ítéli el az orosz lépést és szilárdan sorstársaink, a balti államok, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és a demokratikus világ oldalán áll - olvasható a z ellenzéki köztársaságielnök-jelölt közleményében.

A Mi Hazánk szerint ebből Magyarországnak ki kell maradnia

"Nem akarunk amerikai csapatokat hazánkban látni! Felszólítjuk Magyarország kormányát, hogy akadályozza meg, hogy a kárpátaljai magyarokat a keleti frontra vigyék golyófogónak, mint a délvidéki magyarokat a jugoszláviai háború idején! Nekünk, magyaroknak semmi közünk ehhez a háborúhoz sem. Magyarország ne legyen felvonulási terület" - közölte Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese.