Ellenzéki pártok a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság budapesti épületénél tiltakoztak a "közszolgálati rabszolgatörvény" ellen, amely az ott dolgozóknak egyebek mellett megemeli a munkaidejét 9 órára és csökkenti az alapszabadságot.

A képviselők a parlamentből vonultak a Váci úti intézményhez annak kiderítésére, hogy az intézménynél alkalmazzák-e a "rabszolgatörvényt", illetve a jogszabályoknak megfelelően megtörténik-e a köztisztviselők bérfejlesztése - írta az MTI.

Korózs Lajos MSZP-s képviselő azután, hogy találkoztak dolgozókkal, illetve az intézmény vezetőivel, rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: egyértelművé vált számukra, hogy az igazgatóságnál alkalmazni fogják a "rabszolgatörvényt". Az igazgató nem tudott választ adni arra, hogy a dolgozó édesanyákat hogyan érinti a szabadság lerövidítése és a bővített munkaidő.

Kepli Lajos (Jobbik) arról beszélt, hogy az országgyűlési képviselőknek fontos feladatuk lesz a jövőben is, hogy ellenőrizzék mindazon intézményeket, ahol "üzemszerű visszaélés" történik a törvényekkel. Nem fogják hagyni, hogy a nyugdíjfolyósítónál vagy bárhol máshol "lábbal tiporják a munkavállalók jogait".

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint az intézményben agyondolgoztatják a munkavállalókat. Ugyanakkor elképesztőnek nevezte, hogy két héttel a határidő előtt nem lehet tudni, hogy a dolgozók miként fognak hozzájutni a beígért béremeléshez.

Tordai Bence (Párbeszéd) arra hívta fel a figyelmet, hogy "a nyugdíjfolyósító dolgozóinak kizsákmányolása" kihat az egész társadalomra, a szolgáltatások minőségére. Az igazgató elismerte, hogy humánerőforrás-fejlesztéssel javulhatna a szolgáltatás minősége, ehhez képest az elmúlt évben minden hetedik embert kirúgták - jegyezte meg az ellenzéki politikus.

Miniszterelnökség: érkezik a kormánytisztviselők megemelt bére

A Miniszterelnökség hétfőn azt közölte MTI-vel, hogy a közszféra béremelési programjának következő lépéseként most átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban - a minisztériumokban és a háttérintézményeknél - dolgozó kormánytisztviselők bére. A törvény szerinti új besorolása alapján a kormánytisztviselő január elsejétől vált jogosulttá a megemelt illetményre. A munkáltatóknak március 15-ig kell kiállítani az új kinevezési okmányokat, amelyből a tisztviselő értesül az álláshelyének besorolásáról és az új illetményéről.

A kormánytisztviselők a februári fizetésükkel egy összegben megkapják a fel nem használt szabadságuk megváltását is. A márciusi illetmény kifizetésével egyidejűleg, áprilisban fizetik ki a január-februári illetménykülönbözetet is. Átlagosan 30 százalékos béremelés történik, de ez - a munkáltató döntése alapján - egyénenként eltérő lehet. Idén összesen 40 milliárd forintot fordít a kormány a közigazgatási bérek rendezésére - írta közleményében a Miniszterelnökség az MTI szerint.