Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású besorolását pénteken a Standard & Poor's, és a magyar szuverén osztályzatra változatlan pozitív kilátást hagyott érvényben - jelentette az MTI.

A hitelminősítő idei évre összeállított hivatalos menetrendje alapján 2018-ban már nem veszi napirendre a magyar államadósság-osztályzatok felülvizsgálatát, így a magyar szuverén osztályzat módosítása az S&P Global Ratings részéről legközelebb 2019-ben válhat esedékessé.

A Standard & Poor's szakemberei szerint az idén 4 százalékos tetőzhet a magyar gazdasági növekedés, vagy ennél akár kicsivel erőteljesebb is lehet a bővülési ütem. Az erős fogyasztásvezérelt növekedés ellenére a külső pozíciónk továbbra is többletes lehet - idézi az elemzőket a Portfolio.

A legfontosabb kritika az érvelésben, hogy a magyar kormány keveset tett a nettó államadósság csökkentése érdekében, ez még tavaly is a GDP 70,6 százalékát tette ki a 2012-es 72,9 százalék után.

A besorolás pozitív kilátása elsősorban az erőteljes növekedésnek és a kedvező külső finanszírozásnak, valamint a bankrendszer javuló helyzetének köszönhető - emelik ki a hitelminősítő közgazdászai.

A növekedés kapcsán a hitelminősítő kiemeli, hogy látszanak az esetleges túlfűtöttség első jelei, melyekre hamarosan a gazdaságpolitikának is válaszokat kell adnia. Ha ezek elmaradnak, akkor romolhat Magyarország külső versenyképessége és a fizetési mérleg egyenlege.