Az MNB csütörtöki lépésével negyedik hete tartja a 4 százalékos szinten az egyhetes betéti kamatot, amely lényegében az irányadó rátának felel meg.

A legutóbbi kamat tartások előtt az MNB - november közepétől - hat héten át emelte a kamatszintet. 

Novemberi kamatdöntő ülésén jelentette be a monetáris tanács, hogy ismét elválasztja az egyhetes betét kamatát az alapkamattól. A legutóbbi, decemberi kamatdöntő ülésen a monetáris tanács 30 bázisponttal 2,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és 80 bázisponttal 2,40 százalékra az egynapos betét kamatát..

A forint árfolyama érdemben nem reagált a legújabb jegybanki döntésre: az euró 355,74 forinton kezdett csütörtökön, és az egyhetes betéti tender meghirdetése előtti pillanatokban 356,17 forinton állt. Öt perccel később az euró jegyzése 356,21 forintra változott. A dollár 313,55 forinton indította a napot, röviddel fél tíz előtt 313,49 forinton állt, öt perccel később pedig 313,57 forinton jegyezték.

A monetáris tanács december 14-i kamatmeghatározó ülésének rövidített jegyzőkönyvében a tanács tagjai közölték: fontosnak tartják, hogy az egyhetes betéti rátában bekövetkező lépések tartósan beépüljenek az MNB alapkamat-emelési ciklusába is. Ezt biztosítandó az alapkamat 2022-ben felzárkózik és ismét összeér az egyhetes betéti ráta szintjével. 

Elemzők azonban nem zárják ki, hogy a tartósan magas infláció mellett az MNB várhatóan tovább emelje majd a kamatot. A feltételezések szerint jegybank átáll majd a heti szigorításról a havira annak elkerülése érdekében, hogy a másodkörös hatások tartósan magasra emeljék a maginflációt.