"Most még csak elővéd kerítés épül, a nagyobb, amely a kisebb mellett fut majd, később készül el" - fogalmazott egy, a munkálatokban részt vevő férfi lapunknak. Amikor arról kérdeztük, miért jó kis kerítést építeni a későbbi nagy kerítés elé, válasz helyett széttárta karjait - írja a Népszabadság.

A kormány korábban azt jelentette be, hogy kétféle kerítés épül. Ott, ahol a legtöbb migráns érkezik Magyarországra, 4,5 méteres horganyzott gerendákat préselnek a földbe másfél méteres mélységig. A földből kimagasló háromméteres oszlop tetejére pedig 50-70 centi átmérőjű NATO-drót kerül. Egyszerűbb megoldást alkalmaznak a nehezebben járható szakaszokon, ahol a korábbi közlések szerint sok helyen csak három, gúlába rakott NATO-drót állná útját a határsértőknek.

Ehhez képest jelenleg a határ leveszélyeztetettebb szakaszain is csak vasrudakat szúrtak a földbe, és a kiemelkedő alig kétméteres vasak közé feszítenek ki három sor NATO-drótot, az embermagasságot sem haladja meg. Ha átugrani nem is lehet rajta, mert alacsony, könnyebben megrongálható. A Népszabadság értesülése szerint a határ mintegy négy-öt kilométeres szakaszán ráadásul egyáltalán nem építenek semmiféle kerítést vagy drótakadályt. Arról a mocsaras-lápos területen haladó határszakaszról van szó, amelyen a migránsok eddig még csak meg sem kíséreltek átjutni.