Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ismét országos pedagógussztrájkot szervezett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Civil szervezetek, diákok és szülők mentek ki nem csak Budapesten, hanem az ország több városában is az utcákra, hogy felhívják a figyelmet az oktatás problémáira. 

A mai sztrájknapon sok ezer pedagógus teszi le a munkát, gördülősztrájkot hirdettünk – mondta PDSZ ügyvivője Nagy Erzsébet a Margit hídon tartott sajtótájékoztatón.

A következő országos egységes sztrájknap pedig november 18-a lesz

– jelentette be a szakszervezeti vezető.

Az is elmondta, hogy egyeztetésre hívta a pedagógus sztrájkbizottság képviselőit november 7-re a közoktatásért felelős államtitkár.

November 22-én, a Magyar Közoktatás Napján a tanárok demokráciaórákat tartanak a diákoknak,  erről már Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke beszélt. És kiemelte:

november 26-án, szombaton a Kossuth téren valódi nemzeti konzultációt tartanak az oktatás ügyéről.

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviseletében azt mondta, élőlánccal veszik körbe sokan az egész várost, hogy kifejezzék a szolidaritásukat az oktatásban dolgozókért. Már a civil mozgalmak mellett a szakszervezetek, a diákok és a szülők is közösen demonstrálnak az oktatásért. Kiemelte: nem hagyják abba a küzdelmet, folytatják a tiltakozást, az engedetlenséget. A mai nap kiemelkedő az oktatásügyi tiltakozássorozatban, hiszen országos sztrájkot hirdettek, főleg azért, mert pedagógusok sztrájkjogát még mindig nem állították helyre.

Két hónapja hiába forrong az oktatási szféra, Pintér Sándor egy szót sem szól és hallgat Orbán Viktor is, nem reflektál a munkabeszüntetésekre, demonstrációkra – mondta.

Azt szeretnék elérni, hogy csökkenjenek a diákterhek, ne legyen elképesztően központosított az oktatás rendszere, legyen szabadság és szabad tankönyvválasztás az oktatásban – mondta Pirint Gergő, az Egységes Diákfront részéről. Nyolc vidéki városban vannak jelen, 61 vidéki demonstrációt szerveztek. Tejesen önállóan Szegeden, Debrecenben és Pécsen működnek már önálló szervezeteik – tette hozzá a diákszervezet képviselője.