tűzifa csak szeptemberben 42, míg a brikett októberben 64 százalékkal drágult az előző hónaphoz képest – írja a lap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvántartására hivatkozva.

A gáz, az áram és a távhő 2013-as, első „rezsicsökkentése” óta a tűzifa ára szinte pontosan háromszorosára: 100 kilogrammonként 2750 forintról a novemberi 8240 forintra. A brikett 277 százalékos drágulása szintén közelíti ezt az ütemet. Utóbbi fűtőanyagból most 100 kilogramm közel 20 ezer forint.

A lakossági földgáz 2013 óta idén augusztusig egyetlen forintot sem drágult. Azóta viszont a kormányzati képletet – miszerint a tarifa „csak” egy bizonyos fogyasztási szint felett hétszereződött meg – a KSH 238 százalékos drágulásként átlagolja. Vagyis a gáz áremelkedése egy pillanat alatt szinte behozta az addig folyamatosan dráguló tűzifáét és brikettét. Sőt, a „rezsicsökkentett” földgáz be is előzött volna, ha a fűtési pánik miatt nem indul felvásárlási roham a gázt helyettesítő tűzifáért és brikettért – írja a Népszava.

A tőzsdei gázár egyébként augusztus óta óriásit esett: mint arról a Napi.hu is beszámolt, pénteken a háború előtti szintekre zuhant vissza a gáz ára.