Az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói számára a 2022. évi LIX. törvénynek megfelelően nem kötelező a nyelvvizsga a diplomaszerzéshez – közölte az egyetem honlapján.

Mivel azonban az egyetem meghatározó szerepet tulajdonít az idegen nyelvek ismeretének, így egyes esetekben idegennyelv-ismereti követelményeket állít hallgatói elé, a felvételi eljárás során pedig a nyelvvizsgát értékes pontokkal jutalmazza.

 

Sokkoló: tíz évvel ezelőtti mélyponton az oktatási kiadások

2013-as szinten van kormányzat oktatási kiadásainak GDP-hez mért aránya, ismét 4,7 százalékra csökkent, 2020 előtt volt 5,3 százalék is – hívja fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal elemzése. Közben a Belügyminisztérium elkészített egy jogszabálytervezetet, ami jelentős változásokat hozhat a közoktatásban. Bővebben>>>

Egyeteme válogatja, mennyire fontos a nyelvtudás

Az idegen nyelv ismeretére vonatkozóan az Országgyűlés 2022 végén törvényben úgy rendelkezett, hogy azt nem az oklevél megszerzésének feltételéül írja elő nyelvvizsga formájában, hanem annak oktatását és mérését a felsőoktatási intézmények feladataként határozza meg szaknyelvi ismeret formájában.

A törvényt az ELTE az alábbi módon hajtja végre:

  • Az Egyetem jelenlegi hallgatói számára ajánlott, de nem kötelező a nyelvvizsga megszerzése az oklevél kiadásához.
  • Tanulmányaikat a 2022/2023-as tanévben és azt követően megkezdő hallgatók számára az ELTE a tantervében fogja rögzíteni a megszerzendő szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismeretek meglétének szükségességét.
  • Mentesülnek az idegen nyelvi kötelezettség teljesítése alól azon hallgatók, akik a 2022/2023-as tanév tavaszi, vagy a 2023/2024-es tanév őszi félévében szerzik meg a végbizonyítványukat.
  • Tanulmányaikat a 2022/2023-as tanévet megelőzően megkezdő hallgatók tanterve az idegen nyelvek ismerete szempontjából nem módosul, esetükben tehát sem jogszabályi, sem tantervi követelményként nem kerül meghatározásra idegen nyelv ismerete (kivéve, ha a tanterv már eddig is tartalmazott ilyet).
  • A doktori képzéshez kapcsolódó nyelvvizsga-követelmények módosításáról az Egyetem Szenátusa külön dönt az Egyetemi Doktori Tanács javaslata alapján.