Nagyot léptek márciusban bevezetett új 1000 forintos bankjegyek, a bevezetésük óta eltelt két hétben már 20 százalékra nőtt az arányuk az összes ezresen belül - derül ki a jegybank tájékoztatásából.

Az nem meglepő, hogy tempósan halad a csere, mivel úgynevezett tranzakciós bankjegyről van szó, azaz a készpénzes fizetéseknél nagyon gyakran kerül elő az ezres. A régi ezresekkel október végéig lehet fizetni bárhol, utána 3 évig a postákon és a bankfiókokban lehet őket újra, a jegybank pedig 2038 október végéig cseréli azokat.

A 2014-ben az új tízezresek bemutatásával elindított bankjegycsere egyébként az utolsó fázisában van. A sorból még hátravan az ötszázas, amelynek az új változatát várhatóan az idén mutatják be és jövőre kerülhet majd forgalomba, ezzel pedig lezárul a bankjegycsere.

A régi húszezresekkel, ötezresekkel, kétezresekkel már nem lehet bárhol fizetni, azokat a postákon, bankfiókokban és a jegybankban lehet lecserélni. A régi bankjegyek közül egyedül a tízezreseket lehet még használni, ennek a címletnek a bevonásáról később dönt az MNB.

Az új ezresről és az ezres címlet történetéről itt és itt olvashat részletesen.