Évek óta senki nem tudja pontosan megmondani, hány magyar él az Európai Unióban, hiszen erre nincs egységes adatbázis. A becslések jellemzően legalább 300 ezer főről szólnak, a felső határ pedig megközelíti az egymilliót - emlékeztet a portál.

A nagyobb felmérések körében - egyebek közt a KSH kutatásaiban- a közös pont, hogy részben az uniós tagállamok tükörstatisztikáit vette alapul kisebb-nagyobb korrekciókkal. Ezek azonban több éves adatokra támaszkodnak, még a legfrissebb is legalább három éve, 2013-ban volt aktuális.

Sokkal egyszerűbb lenne a becslés, ha létezne egy egységes európai adatbázis a kivándoroltak számáról, azonban a legtöbb esetben még a statisztika módszertana is országonként különböző. A fő probléma mindegyikkel ugyanaz: nem tartalmazza azokat, akik illegálisan dolgoznak az országban. Az EU-ban ugyanis semmilyen bejelentési kötelezettsége nincs annak, aki külföldre költözik, így pedig akár több tízezer olyan ember is lehet a rendszerben, akik a hivatalos statisztikában nem jelennek meg.

Nemcsak statisztikai problémák nehezítik a kivándorlók számbavételét. A kivándorlók körét eleve nehéz definiálni. Az ingázó,
a néhány hónapot, évet külföldön töltő, illetve az anyaországtól teljesen elszakadó, külföldön új életet kezdő magyarok eltérő megítélés alá esnek, attól függően, hogy a kivándorlás jelenségét milyen aspektusból vizsgálják.

A Portfolio.hu minden tagállamot megkeresett direktben is e-mailen az ott élő magyarok számáról. Bulgária, Észtország, Málta, Hollandia és Portugália statisztikusai többszöri megkeresésre sem válaszoltak, vagy egyáltalán nem tudtak adatokat küldeni az országukban élő magyarokról.

Ha valamelyik országban többféle statisztika volt elérhető, akkor igyekeztek a Magyarországon születetteket figyelembe venni. Így összesen a számba vett 19 európai országban hivatalosan közel 570 ezer magyar él, néhány kivételtől eltekintve ezek friss, 2016-os számok. (A szomszédos országokat Ausztria és Horvátország kivételével szándékosan nem vették figyelembe.)

Az alapadatokat a Portfolio.hu - technikai hibák és egyebek kiküszöbölése miatt - korrigálta, így kicsivel 600 ezer feletti adatot hoztak ki.

Kép: Nagyításért kattintson a képre!