Át kell alakítani az iparűzési adó (ipa) rendszerét, mert bonyolult és ellenmondásos az adminisztrációja és igazságtalan, mert azok a települések járnak jól vele, amelyek területére (állami támogatással) nagy cégek települtek - idézi a Világgazdaság az okleveles adószakértők egyesületének véleményét (Moklasz). Az egyik lehetőség, hogy a cégek szolgáltatásai adóalap-csökkentővé válnának.

Emellett mérsékelhetnék a adminisztrációt azzal, hogy egységessé teszik. Világos helyzetet teremtene, ha nem az önkormányzatok végeznék az ellenőrzéseket - egymástól eltérő elvek alapján -, hanem a NAV a maga egységes szabályait követve.

A legnagyobb változtatás azonban az lenne, ha az ipa integrálódna a társasági adóba. Ez két százalékpontos pluszt jelentene, amivel a magyar taónál még mindig csak Bulgária hasonló adóneme lenne alacsonyabb az EU-ban. Az önkormányzatoknak persze bele kellene nyugodniuk abba, hogy ebben az esetben a központi beszedés után, közvetve kapnák vissza a területükről befolyó ipát - mondják a szakértők.

A fotó forrása: Shutterstock.