A hatályos törvényi rendelkezés alapján a nemzetgazdasági miniszternek nincs hatásköre arra, hogy felfüggessze az Esztergommal szembeni inkasszót - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI megkeresésére.

Tétényi Éva (független) polgármester erre reagálva azt mondta, hogy jogilag egyetért a miniszterrel. Szerinte a kérdést megnyugtatóan az rendezhetné, ha a testület élne felterjesztési jogával, melynek hatására a törvényt módosítanák és az inkasszót eltörölnék. A polgármester a kialakult helyzetet szemléltetve elmondta, hogy szeptember 30-ra félmilliárd forint lesz a város hiánya, ami teljes csődhöz vezet.

Az MTI azt követően kérdezte a minisztériumot, hogy Esztergom képviselő-testülete pénteken egyhangúlag fogadta el azt a határozatot, amelyben az állami inkasszó felfüggesztését kérik a nemzetgazdasági minisztertől.

A kérés indoklásakor több képviselő elmondta, hogy Esztergom a fizetésképtelenség szélén áll, a 733 millió forintos inkasszó felfüggesztésével azonban elérhető, hogy a város alapszinten működjön, és végrehajthassa az adósságrendezést.

Az állam 2011 decemberében a város anyagi gondjai miatt átvette az esztergomi intézményeket, de az önkormányzattól inkasszóval leemeli a működtetési költségeiket, ezért a város költségvetését 1,1 milliárd forintos fedezetlen hiánnyal fogadták el.

Zoltai Dániel fideszes képviselő a képviselő-testületi ülésen azt mondta, a miniszternek joga van az inkasszó végrehajtását felfüggeszteni, és információi szerint törvénymódosítás készül Esztergom helyzetének megoldásáért. "Több hét, mire ez átfut. Az inkasszó felfüggesztésével november végéig lenne pénzünk" - tette hozzá.