Idén január elsején 82 732 magyar állampolgár élt életvitelszerűen Ausztriában, ami több mint 5600 fővel több, mint egy évvel korábban - derül ki az osztrák statisztikai hivatal előzetes adataiból. Ha nem az állampolgárságot, hanem a születési helyet nézzük, akkor ennél egy kicsivel alacsonyabb, 79 ezres adat a mérvadó - írja a Portfolio.hu.

A pénzügyi portál szerint 2018 elejéhez képest több mint 5600 fővel nőtt az ausztriai magyarok száma, ami ugyan lassulást mutat a korábbi évekhez képest, de még mindig számottevő emelkedést jelent. 2014-16 között a 8000 főt is meghaladta a növekedés.

A bevándorlási folyamatokkal kapcsolatban a részleteket egyelőre nem közölte az osztrák hatóság, így nem lehet tudni, hogy a fenti növekedés miből jött össze. Az állományi adatot alapvetően két fő dolog befolyásolja: hányan telepedtek le újonnan az országban és hányan mentek el más országba (ebben benne van a hazatérés is).

A fenti szám viszont csak az életvitelszerűen ott élőket jelenti, ennél vélhetően lényegesen többen dolgoznak az országban - teszi hozzá a portál.

A magyarok számára elvándorlás szempontjából népszerű Németországban a nemrég publikált adatokból kiderült, hogy ott szintén 5000 fő körül volt 2018-ban a növekedés, így már több mint 212 ezer magyar élt hivatalosan az országban. Emellett a Németországban született magyar gyerekek száma is rekordot döntött 2018-ban, egy év alatt több mint 1800 újszülöttet regisztráltak.