A Mol hétfőn hivatalos tájékoztatást kapott a Transznyefttől arról, hogy az Ukrtransznaftával fennálló tranzitvitájuk miatt január 1-től leállhatnak a kőolajszállítások Szlovákia, Csehország és Magyarország irányába - közölte a hazai olajtársaság, amely a kőolajszállítás megállításának valószínűségéről értesítette a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumot is.

Magyarország felkészült az energiaszállítások esetleges megszakadására - közölte a szaktárca az MTI-vel. A minisztérium hangsúlyozta, hogy az Unió, valamint a Nemzetközi Energiaügynökség elvárásaival összhangban - a rendelkezésre álló készletek szintje jelenleg meghaladja az ország 90 napi átlagos fogyasztását, s utaltak arra is: az Ukrajna felől érkező Barátság vezetéken történő olajszállítások leállása esetén Magyarország Horvátország felől, az Adria vezetéken keresztül is ellátható.


A Mol közölte: felkészült a helyzet kezelésére, vagyis az Ukrajna felől érkező Barátság vezeték esetleges leállását követően az Adria vezeték megfordítása és folyamatos üzemű importba állítása az elsődleges feladat, amely mintegy 25-30 napot vesz igénybe.

A cég leszögezte: a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) stratégiai készlete elegendő az ország 90 napi átlagos fogyasztásának fedezésére; az orosz-ukrán viszony esetleges kiéleződése esetén sincs veszélyben az ország ellátásbiztonsága.