A Magyar Rákellenes Liga elnökeként aggódom, hogy a gyógyszerkasza szűkítés egyben ne legyen szűkítés és ezzel életkilátás-csökkentés a rákos betegek gyógyszertámogatásában - reagált Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a gyógyszerkassza lehetséges szűkítésével kapcsolatos tervről beszámoló sajtóértesülésre.

A különböző sajtóinformációk, de a nemzetgazdasági miniszter közlése alapján is februártól többek között a gyógyszerkassza jelenlegi 350 milliárdos tételét jelentősen csökkenteni kívánja a kormányzat. Ez a gyógyszerkassza elsősorban a kórházon kívüli gyógyszertámogatásokat foglalja magában.

A gyógyszertámogatások igen jelentős hányadát teszi ki a legkorszerűbb biológiai rákgyógyszerek 100 százalékos TB-támogatása - fogalmazott Simon Tamás. E gyógyszerekért a beteg esetenként 300 forint díjat térít meg, a TB támogatás pedig sokszor 5-6 számjegyű - fűzte hozzá.

Ezekkel az orvosságokkal a kezelésben részvevők által még megélhető idő hónapokról évekre nyújtható - közölte a Liga elnöke.

Félő, hogy a kizárólag gazdasági megfontolásokat követő döntéshozók, ha az onkológiai gyógyszerek támogatásának szűkítésén is gondolkodnak, akkor ítéletet mondhatnak számos rákbetegen, rövidítve e döntéssel azt az élettartamot, amit ezek az orvosságok már eddig lehetővé tesznek - véli Simon Tamás.

Európai viszonylatban nem költünk sokat a rákbetegek orvosságaira: európai átlagban az egyes országok 150 eurót költenek a rákbetegek gyógyítására fejenként; hazánkban ez az összeg alig haladja meg a 60 eurót. Ugyanez az összeg például Norvégiában 260 euró, Hollandiában 160 euró, Szlovéniában 75 euró, miközben a statisztikák szerint Magyarország a vezető a rákmegbetegedésben és rákhalálozásban.

A Semmelweis terv szintén prioritásként említette a rákbetegek ellátását, reméljük a tervezett költségcsökkentés nem lesz ellentétes ezzel a szándékkal - fogalmazott a szervezet elnöke.

A gyógyszerkassza szűkítése sok veszéllyel jár és ezek a veszélyek életveszélyt is jelenthetnek; nem lehet cél gazdasági megfontolások miatt emberek életét rövidíteni - közölte Simon Tamás.

A gyógyszerkassza jelentős tételét kitevő onkológiai gyógyszertámogatások esetleges felülvizsgálata és szűkítése embertelen következményekkel járhat - kérem, gondoljanak ezekre is akkor, amikor a döntéseket előkészítik vagy meghozzák - áll Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnökének közleményében.