Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első lépés már megtörtént, szeptember óta megemelték a szociális ösztöndíjak kifizetésére rendelkezésre álló keretösszeget 40 százalékkal, a tanulmányi ösztöndíj növelésével 2020. február 1-jétől érik el a teljes -  összeget - mondta a lap szombati számában Bódis József.

"A felsőoktatásnak az az igazi küldetése, hogy az arra alkalmas tanulók a lehető legmagasabb képzettséghez jussanak. Ezért az állam a többi között szociális és tanulmányi ösztöndíjjal támogatja a diákokat, hogy a tanulásra tudjanak koncentrálni. Már évek óta nem volt mód az ösztöndíjak emelésére, de most megnyílt rá a lehetőség."- vélte az államtitkár az MTI szemléje szerint.

A tanulmányi átlaga alapján a felsőoktatási intézmény államilag támogatott teljes idejű képzésben részt vevő hallgatóinak legfeljebb 50 százaléka kaphat tanulmányi ösztöndíjat.

Az államtitkár pozitív tendenciának nevezte azt, hogy a cégek sokszor már nem elcsábítják a diákokat az egyetemekről, hanem saját ösztöndíjjal is tanulásra késztetik őket. Rámutatott: a duális képzés is arról szól, hogy együttműködik a gazdaság a felsőoktatási intézményekkel. Utóbbiaknak azonban "át kell gondolniuk a stratégiájukat, mert néhány éven belül olyan szakmák is megjelenhetnek, amelyeket ma még nem ismerünk" - tette hozzá.