A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölt végleges adatai szerint májusban 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest, míg áprilishoz viszonyítva 0,3 százalékos volt a növekedés. Áprilisban még csökkentek az árak: éves összehasonlításban 0,1 százalékkal, havi szinten pedig 0,4 százalékkal.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) májusban stagnált az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben viszont 0,4 százalékkal emelkedett. Áprilisban az uniós harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 0,3 százalékkal, havi szinten pedig 0,5 százalékkal csökkent.

Májusban is az energiaárak csökkenése fogta vissza az inflációt. Tavaly májushoz képest a háztartásokban felhasznált energia (áram, gáz, fűtőolaj) 6,3 százalékkal esett, a gépjármű-üzemanyagok pedig 12,9 százalékkal lettek olcsóbbak. Az élelmiszerárak éves összehasonlításban 0,5 százalékkal, az alkoholos italok és a dohánytermékek pedig 2,6 százalékkal drágultak.

Németország Európa legnagyobb gazdasága, és általában felülteljesített euróövezeti partnereihez képest a pénzügyi válság időszakának túlnyomó részében. A gyenge árnyomásról tanúskodó adatok jól mutatják, hogy milyen nagy nehézségekkel küzd az Európai Központi Bank (EKB), amikor középtávú inflációs célszámát akarja elérni a rendkívül laza monetáris politikájával.

Az EKB arra számít, hogy az euróövezetben lassan emelkedni fog az infláció a következő hónapokban, de még évekig nem éri el a 2 százalékos éves célszámot. Májusban az eurózónában éves összevetésben 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az áprilisi 0,2 százalék után.