Decemberben az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal mérséklődtek, ami a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálási árak 0,8 százalékos csökkenésének köszönhető. A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai viszont 0,4 százalékkal nőttek. Ezen belül legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (3 százalék), és a járműgyártás (2,4 százalék) területén emelkedtek az árak.

Nagyobb árcsökkenést az egyéb feldolgozóipar, ipari gép, berendezés üzembe helyezése, javítása és a vegyi anyag, termék gyártása (0,3 százalék) ágazatokban figyeltünk meg. A feldolgozóipar többi területén az árváltozás mértéke 0,1 és 0,6 százalék között alakult.

A feldolgozóipari ágazatok decemberi belföldi értékesítését 1,5 százalékos áremelkedés jellemezte 2011 azonos időszakával összehasonlítva. Nagyobb mértékű növekedés az élelmiszeriparban, (7,5 százalék), és a vegyi anyag, termék gyártásában (5,9 százalék) volt. A 2011 decemberében mért adatokhoz viszonyítva jelentősebben csökkentek az árak a gép, gépi berendezés gyártása (4,8 százalék), valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (4 százalék) területén. A többi feldolgozóipari ágazatban 3,4 százalékos csökkenés és 2,5 százalék közötti emelkedést regisztrált a KSH. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 0,5 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 decemberében az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,5 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban pedig 1,2 százalékkal nőttek az árak. A továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,2 százalékos volt az árnövekedés. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek. Összehasonlítva 2011 decemberével az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban az árak összességében 0,4, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 4,1 százalékkal növekedtek. A beruházási javakat előállító ágazatokban 2,5 százalékos árcsökkenést figyeltünk meg.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 decemberében az előző havihoz képest 1 százalékkal emelkedtek, ugyanakkor az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,6 százalékkal csökkentek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,9 százalékkal gyengült, az amerikai dollárhoz képest 1,2 százalékkal erősödött. A 2011 decemberében jegyzett árfolyamokat alapul véve a forint az euróhoz mérten 6,3, a dollárhoz viszonyítva pedig 5,8 százalékkal erősödött.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2012. decemberi alakulásáról szóló Eurostat-sajtóközlemény 2013. február 4-én jelenik meg.