A nyugdíjasok egyöntetű beszámolói szerint máskor már reggel negyed nyolc körül megkapják a banki sms-t arról, hogy megjött a pénzük. Ám ma reggel nem jött ilyen üzenetük.

Lapinformációk szerint a Magyar Államkincstár (MÁK) véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a Giro Zrt. éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg péntek reggel a nyugdíjak.

A Napi megnézte, hogyan kommunikálták a helyzetet a nagyobb magyarországi pénzintézetek.

Még reggel az OTP Bank oldalán egy tájékoztatás jelent meg, amely szerint "a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása várhatóan csak 2019. január 14-én hétfőn történik majd meg. A nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik."

A CIB Bank pedig azt írta, hogy "a mai napra (2019. január 11.) várt nyugdíjak nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól. Ennek pontos okáról, illetve a folyósítás várható időpontjáról az Államkincstár ügyfélszolgálata tud tájékoztatást nyújtani".

A nyugdíjfizetés csúszása azért is problémás, mert a szokásosnál hosszabb időre kell beosztaniuk a pénzüket a nyugdíjasoknak. Az előző havi nyugdíj ugyanis a karácsonyi költekezések miatt korábban érkezett meg az érintettekhez, 2018. december 3-án. Januári nyugdíj késése miatt tehát a megszokott 28-30 nap helyett most hat hét, azaz 42 nap letelte után kapják csak meg a juttatást.