A Nemzeti Választási Iroda április közepén bízta meg az Ernst & Young Tanácsadó Kft.-t, hogy vizsgálja ki a választásnapi, átmeneti honlapleállás okait. A vizsgálat befejeződött, legfőbb megállapításai a következők:

  • A választási adatokat feldolgozó nemzeti választási rendszer (nvr) a választások során zavartalanul üzemelt, a vizsgálat az nvr működéséhez kapcsolódó problémát nem azonosított.
  • A választási honlap (www.valasztas.hu), mely elsődlegesen a lakosság és a jelölő szervezetek tájékoztatását szolgálja, az nvr-től teljesen elkülönítve, külön rendszerként üzemel. A választási honlapon megjelent információk tájékoztató jellegűek, egy esetleges incidens során az ott publikált adatok nincsenek hatással a választási eredményekre. A jogi végeredmény a papíralapú feldolgozás adataiból lett megállapítva.
  • A választások informatikai biztonságáért felelős szervek tájékoztatása alapján a választások lebonyolítása során kritikus informatikai biztonsági esemény nem következett be, melyet a választási informatikai biztonsági műveleti központ (SOC) adatai is alátámasztanak.
  • A rendelkezésre álló információk alapján a www.valasztas.hu és a kiszolgáló környezet konfigurációs és erőforrás-biztosítási okokból nem bírta a megnövekedett terhelést, így az NVI elnökének döntését követően átálltak a tartalékportálra, amely attól kezdve probléma nélkül látta el a lakossági tájékoztatást. A tartalékportálról és szükség esetén az átállás lehetőségéről az NVI már a választást megelőzően tájékoztatta a parlamenti képviselettel rendelkező pártokat.

Az NVI azt is közölte, hogy a honlap-üzemeltetési incidenssel kapcsolatban a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is vizsgálatot folytat, melyhez az NVI szükség szerint minden rendelkezésére álló adatot és információt átad.

Az NVI a vizsgálatok megállapításai alapján áttekinti és felülvizsgálja a www.valasztas.hu honlaphoz kapcsolódó valamennyi szerződését, illetve folyamatait, továbbá mérlegeli a szerződésekben meghatározott garanciák érvényesítését.

Fotó forrása: Shutterstock