Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezt a tárca köznevelési államtitkársága közölte csütörtökön az MTI-vel a szocialisták aznapi közleményére reagálva. Az MSZP "megdöbbenéssel értesült" arról, hogy az Emmi rendelettervezete szerint a rendelhető tankönyvek listáját csak áprilisban hozzák nyilvánosságra, a rendelés időpontját kitolják a választások utáni időszakra, az igénylések leadására rendelkezésre álló időt pedig jelentősen lerövidítik. A kormányzat újabb lépéseivel veszélyezteti az új tanév zavartalan megkezdését, és súlyos örökséget hagy a következő kormányra - írta közleményében Kunhalmi Ágnes, az ellenzéki párt elnökségi tagja.

Az államtitkárság reagálásában hangsúlyozta: minden határidő biztosítja, hogy a tankönyvellátásban részt vevő szereplők biztonságosan felkészüljenek úgy, hogy a gyártás folyamata ne kerüljön veszélybe. A tankönyvek a tanévkezdésre rendben eljutnak az iskolákba, a tanévkezdés rendje és nyugalma garantált.

Addig is a tárca szigorúan ellenőrzi a tankönyvellátásban közreműködő állami szereplőket, a tankönyvjegyzéket összeállító Oktatási Hivatalt, a szállításért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-t, valamint a tankönyv előállításban közreműködő Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet, hogy minden tanuló számára elérhetők legyenek a 2014/2015-ös tanév tankönyvei.

Kiemelték: a tankönyvellátás megújításának legfőbb célja, hogy a diákok jól használható, magas színvonalú tankönyvekből tanulhassanak. Kevesebb, de jobb minőségű tankönyv lesz, az áttekinthető, a szülők és a tanulók érdekeit érvényre juttató új rendszer kialakítása a tervezett ütemben folyik.

A kormány "az átláthatatlan, a családok érdekeinél a profitorientált cégek hasznát fontosabbnak tartó rendszer" helyett rendezett viszonyokat teremtett. A 2014/15-ös tanévben több mint 800 ezer diák tankönyvszámláját az állam állja, jelentősen enyhítve a családok terheit - írták.