A MOK MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kamara elnöksége a médiahírekből értesült arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetése a szakmai kollégium tagozataitól négynapos - két munkanapos - határidővel kért javaslatot arra, hogy szakmájukban országos lefedettségben hol, milyen kapacitással, hány fekvő- és járóbeteg-intézményre van szükség.

A kamara többször tett javaslatot az ellátórendszer komplex átalakítására, jelenleg azonban nem kaptak felkérést arra, hogy a munkában közreműködjenek - tudatták.

Örülnek annak, hogy a kormány hosszú idő után hozzá akar látni az ellátórendszer szerkezetének meghatározásához, ugyanakkor a tervezési metodikát nem tartják "sem célravezetőnek, sem eredményesnek". Szerintük a két munkanapos határidő jelzi a kérés "komolytalanságát".

Felhívták a figyelmet arra: mivel nem szorosabb értelemben vett orvosszakmai kérdésekről, hanem ellátásszervezési és kapacitástervezési feladatokról van szó, véleményük szerint célszerű lett volna lehetővé tenni, hogy a kollégium szakértőket is bevonjon, és ehhez forrást biztosítani.

Mindezek nélkül ez csupán látszatkonzultációnak, felelősség-áthárításnak tekinthető

- véli a kamara.

A MOK arra is felhívta a figyelmet, hogy a kollégium tagozatai - magas szakmai felkészültségű tagjai ellenére - infrastrukturális és szervezeti okok miatt sem alkalmasak ilyen ütemű és volumenű stratégiatervezés elkészítésére. Továbbá nem tartják eredményesnek azt a munkamódszert, hogy az egyes szakmák önállóan tervezik a szükséges kapacitásokat. A szakmák saját struktúrájuk megőrzésében érdekeltek, ezért ez a módszer inkább a jelenlegi struktúra konzerválásához, bővítéséhez vezet, nem pedig átláthatóbb, igazságosabb, korszerűbb szerkezethez - olvasható a közleményben.

A szerkezeti átalakítás céljaiként a MOK azt javasolja, hogy

  • igazítsák hozzá az ellátórendszer szerkezetét a megváltozott technológiai környezethez, a megváltozott morbiditási mutatókhoz és a megváltozott lakossági attitűdhöz; alakítsanak ki fenntarthatóbb intézménystruktúrát a lakosságközeli ellátások erősítésével;
  • egyenlítsék ki a területi hozzáférési egyenlőtlenséget, javítsák az igazságos hozzáférést;
  • alakítsanak ki egyértelmű betegutakat;
  • javítsák az ellátórendszer szerkezeti rugalmasságát.

A MOK kiemelte: a változások előkészítésénél figyelembe kell venni az ellátást nyújtó egészségügyi dolgozók lelki - mentális állapotát, a jogviszonytörvény "még elvarratlan szálai miatti feszültséget". Továbbá figyelmeztették az Emmit: "egy most kierőltetett, konszenzus nélküli átalakítás hatására egészségügyi dolgozók tömege fogja elhagyni a közszolgáltatást, de akár az országot is."