Kedvezőtlen időjárás esetén a folyamatos áramellátás kizárólag megújulókból nem biztosítható. Ilyenkor a rendszerirányító a hagyományos erőművekhez fordul, amelyeknek viszont veszteséget és alacsonyabb hatékonyságot jelent a hirtelen kapacitásbővítés, egy-egy gázmotor napon belül többszöri be- és kikapcsolása, „hidegindítása”.

A magyar Enerhash erre a problémára keresett és talált megoldást. Közvetlenül erőművek mellé telepítenek számítástechnikai adatközpontokat, melyekkel folyamatosan képesek felhasználni az erőművek által termelt áramot, így olyan vásárlóként jelennek meg a piacon, aki képes az átlagosan a kapacitások egy-két harmadát kitevő jelenlegi kihasználtságot 90 százalék fölé emelni. Ezzel stabil bevételi forrást biztosítanak az erőműveknek, melyek igény esetén egy gombnyomással át tudnak kapcsolni, hogy a közcélú hálózatba táplálják az áramot.

Így nem kell a kedvezőtlen időjárás miatt ideiglenesen kieső megújuló kapacitásokat akár napi többszöri ki- bekapcsolgatással pótolni, ami önmagában alacsony hatékonyságot, veszteséget és magasabb karbantartási költségeket jelent.

Az Enerhash megoldását Magyarországon elsőként az E.on Hungária Csoport kezdte el alkalmazni: 400 kW-os egységet üzemeltek be egy 3870 kW-os erőművénél, melyet még idén ősszel ugyanekkora kapacitással fejel meg az energetikai vállalat.