A kormány 2015 márciusában közzé tett már egy energiafalhasználási előrejelzést.

Ez ugyan úgy, mint a mostani, két forgatókönyvet tartalmazott.

  • Az "Ölbe tett kéz" forgatókönyvet
  • és a "Közös erőfeszítés" forgatókönyvet.

Az utóbbi az Európai Unióval kapcsolatos kötelezettségeinkből fakadó és az azon felül reálisnak tekinthető energiahatékonysági intézkedések végrehajtásával, illetve energiamegtakarítással számolt és számol most is.

A 2015-ös határozat a lakosságról a "Közös erőfeszítés" forgatókönyvben tett említést, ott is csak annyit, hogy számol a lakosság energiatudatosságot célzó szemléletformálásának eredményességével.

A kormány most visszavonta ezt a korábbi határozatát és újat tett közzé, amely már a lakossági energiafelhasználás várható változását is részletezi. Így az "Ölbe tett kéz" forgatókönyv szerint a lakosságnál nem valósulnak meg energiahatékonysági és szemléletformálási programok, az energetikai szabványok nem szigorodnak.

Az energiaigényt

  • az épület- és háztartásigép-állomány rendkívül lassú megújulása,
  • a készülékellátottság növekedése,
  • az épületek műszaki színvonalának romlása,
  • a nem energiatudatos szemléletmód,
  • illetve a demográfiai trend alakítja.

Így az energiafogyasztás rövid és hosszú távon is mérsékelten emelkedik. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy a 2015-ös 249 Petajoule fogyasztás 2020-ra 264, míg 2030-ra 278 Petajoule-ra emelkedik.

Közös erőfeszítés

Ezzel szemben a "Közös erőfeszítés" forgatókönyv azzal számol, hogy átfogó energiahatékonysági és szemléletformálási programok valósulnak meg, az épületállomány megújulása dinamikus lesz, az energetikai szabványok pedig szigorodnak.

Az energiaigényt az épületállomány jelentős mértékű energetikai korszerűsítése és megújulása, a háztartásigép-állomány és világítás nagyütemű modernizációja, a készülékellátottság növekedése, az energiatudatos attitűd és a demográfiai trend alakítja.

A számok szerint ekkor a 2015-ös 249 Petajoule fogyasztás 2020-ra 243, míg 2030-ra 210 Petajoule-ra csökken.

A kép forrása: Pixabay.