Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentés a kormány intézkedése, amihez a felhasználók maguk is alkalmazkodnak: Magyarországon tavaly 17 százalékkal kevesebb földgáz és 3 százalékkal kevesebb áram fogyott, mint 2021-ben.

A kormányzati takarékossági intézkedéseken túl a tartós spórolást az energiahatékonyság javítására fordítható támogatások is segítik – hívta fel a figyelmet az Energiatakarékossági világnap alkalmából az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Sokat spórolunk a rezsin

Magyarország energiaszámlája 2022-ben mintegy 4000 milliárd forinttal nőtt. A kormány a 2023-as költségvetésében a Rezsivédelmi alappal az átlagfogyasztásig fenntartja a rezsicsökkentett árakat.

A magyar családok így Európában a legolcsóbban jutnak hozzá az áramhoz és a földgázhoz, havonta átlagosan 181 ezer forintot takarítanak meg.

Az ellátásbiztonsági kockázatokat is súlyosbító nemzetközi energiaválság miatt az állami és más közintézményeknél, gazdasági társaságoknál gázfelhasználás-csökkentést vezetett be a kormány.

Egyes központi hivatalok, köztük a minisztériumok épületeiben 2021 azonos időszakához képest 60 százalékkal esett vissza a gázfelhasználás 2022 utolsó négy hónapjában.

Idén is visszavették a fogyasztásukat a magyar háztartások

Tavaly 17 százalékkal csökkent a teljes hazai gáz-, és 3 százalékkal az áramfogyasztás.

Idén januárban a visszaesés 2021 első hónapjához képest a földgáznál 30, a villamos energia esetében pedig közel 10 százalékos volt.

Húsz intézkedés több mint negyede kapcsolódik az energiaellátáshoz:

  • A háztartások esetén a rezsivédelem mellett ide tartozik a tűzifa programok meghosszabbítása.
  • A hazai cégeket vissza nem térítendő források, hitellehetőségek segítik az energiahatékonyság javításában.
  • A feldolgozóipari és turisztikai kkv-k energiatámogatási programja, a Gyármentő program és a hitelprogramok is például épületenergetikai korszerűsítésekre, energiahatékony gépek, berendezések beszerzésére, a megújulók fokozott hasznosítására ösztönzik a gazdasági szereplőket.

Lefektette az irányelveket a kormány 2030-ig

A kormány háromnapos kihelyezett ülésén elfogadta az energiabiztonság és az iparfejlesztések összhangját biztosító stratégiai irányokat a 2030-ig tartó időszakra.

A helyreállítási alap forrásai jelentős részben energetikai beruházásokban hasznosulhatnak.

A nagyarányú hálózatfejlesztések, ágazati digitalizáció mellett fontos célkitűzés a vállalati, közintézményi és lakossági energiahatékonyság támogatása is.

A kevesebb felhasznált energia kíméli a környezetet, hozzájárul az ellátásbiztonság megerősítéséhez. A belföldi termelés fokozásával együtt mérsékli a külső kitettségeket, növeli az ország energiaszuverenitását – közölte a minisztérium.