Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EY nemzetközi tanácsadó cég 18 országban, 36 ezer lakossági energiafogyasztó bevonásával készített felmérést az energiabiztonságról.

Az eredmények alapján Japánban a legpesszimistábbak a válaszadók, mert az emelkedő energiaárakkal, a piacszabályok lazításával és a fukusimai nukleáris katasztrófa tartós hatásaival is szembe kell nézniük.

Ezzel szemben Kínában rendkívül bizakodóak az energiaellátás jövőjével kapcsolatban, ami annak is köszönhető, hogy az állam jelentős hangsúlyt fektetett a megújuló energiaforrásokra és nagy volumenű beruházásokat indított az infrastruktúra kiépítésére.

Az európai lakosság eléggé szkeptikus

A kutatásba bevont európai országok – Írország, Belgium, Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország, Portugália, Svédország és Hollandia – többségében a megkérdezettek az átlagnál kevésbé optimisták.

Az energiaátmenet, a fosszilisről a megújuló energiaforrásokra átállás során vagy az ellátásbiztonság, vagy az ár sérülni fog, ennek a felismerése a világ minden pontján érzékenyen érintette a lakosságot.

 

 

 

Idén meglesz a fordulat az energiapiacon, de nekünk már késő

Idén várhatóan első ízben több pénzt fektetnek globálisan a napenergia termelésbe, mint a fosszilis tüzelőanyagok bányászatába. Nagy viszont a szén iránti kereslet is és nem tűnik valószínűnek a zeró kibocsátás elérése 2050-re, ha így haladnak a dolgok. Bővebben>>>

Van olyan ország, ahol sikerült

Egyes piacokon ugyanakkor sikerült megőrizni a fogyasztók bizalmát.

 

  • Franciaországban az iparág felépítése, a kormányzati beavatkozások és az atomenergia-termelés kombinációja segített kiszámítható és stabil piaci struktúrát létrehozni.
  • Hollandiában a proaktív közösségi szerepvállalás és a társadalom széleskörű együttműködése megerősítette a bizalmat abban, hogy továbbra is kiszámítható és megfizethető energiához jutnak.
  • Svédországban is biztonságban érzik magukat a válaszadók, köszönhetően a kedvezőbb árakat, valamint új munkahelyeket és adóbevételeket hozó energiaprojekteknek.