A MEKH hétfői közleményében felidézte, hogy az idén áprilisban harmadik alkalommal írta ki a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó METÁR-tendert. A METÁR támogatás célja, hogy költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló energiaforrásokat felhasználó áramtermelést és az új beruházások indítását.

A tájékoztatás szerint a harmadik tenderen is erős volt a verseny, az érvényes pályázatokat tekintve mintegy kétszeres, összességében pedig több mint háromszoros volt a túljelentkezés a kiírt évi 300 gigawattóra (GWh) támogatható mennyiségre.

Az 57 nyertes pályázat mindegyike naperőmű megvalósítására vonatkozott, összesen 183 megawatt (MW) teljesítménnyel. A kis támogatási kategóriában (az 1 MW alatti erőművek esetében) 42, míg a nagy támogatási kategóriában (az 1 MW és 20 MW közötti erőműveknél) 15 nyertes pályázat született.

 

Az ajánlati árak a 20 MW alatti erőművi méret és a költségek alakulását terhelő bizonytalanságok ellenére is kedvezőek voltak - jelezte a MEKH az MTI szerint.

A kis támogatási kategóriában az átlagos nyertes ajánlati ár kilowattóránként (kWh) 21,26 forint, a nagy támogatási kategóriában kilowattóránként 16,15 forint, a két kategóriára együttesen pedig kilowattóránként 16,99 forint volt a nyertes ajánlati árak átlaga.

A kedvező ajánlatok és az erős verseny miatt az előző pályázathoz viszonyítva mintegy 5 százalékos árcsökkenés következett be.

A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően összesen évente 299 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló, környezetbarát forrásokból. A MEKH becslése szerint a nyertes pályázatok mintegy 62 milliárd forint új beruházást indukálnak, és az általuk megtermelt áram mintegy 140 ezer háztartás igényét tudja fedezni.

A pályázaton gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak, amelyek vállalták, hogy új beruházással létesítenek megújuló erőművet, vagy meglévő erőművüket az eredeti beruházási érték 50 százalékát meghaladó mértékben fejlesztik. Az új erőműegységeknek a nyertessé nyilvánító határozat kézhezvételét követő három éven belül kell kereskedelmi üzembe állniuk.