Ha egy ital cukortartalma nulla, akkor az energiatartalma is nulla - olvasható a MESZ honlapján megjelent szövegben. Alatta pedig az is, hogy ha egy ital koffeintartalma csupán egy kóláével egyenértékű, akkor az "üdítőital, de nem energiaital".

Az MTI-nek is elküldött szövegből az nem derül ki hogy pontosan ki ellen, illetve melyik gyártónak milyen termékével szemben merültek fel ezügyben aggályok a szervezet szerint. De az igen, hogy az energiaital definíciója a MESZ értelmezésében "az a kereskedelmi forgalomban kapható ital, amelynek energiatartalma meghaladja a 34 kcal/ 100 ml mennyiséget, és koffeintartalma meghaladja a 30 mg/ 100 ml mennyiséget és vitaminokat, valamint energetizáló összetevőket tartalmaz.”

A szervezet azért aggódik, hogy az energiára és éberségre vágyó, azért fizető fogyasztó a kamu (vagyis: cukormentes, csökkentett koffeintartalmú) "energiaitalok" miatt nem kapja meg a kívánt hatást.

A MESZ önmagáról a saját honlapján nem árul el egyebet, minthogy a tagjai között a HELL, az Adrenalin (és e gyártó másik márkája), a Kobra, illetve az Oryx, az USB Energy Drink mellett a Quality Pack szerepel. Utóbbi, a Hell szikszói töltőüzeme mellett működik, és a hírekbe legutóbb a végtelenszer újrahasznosítható alumínium dobozok gyártójaként került be.