Miután Magyarország bejelentette az európai uniós állat-egészségügyi rendszeren keresztül a madárinfluenzát, a nagyobb magyar baromfi-felvásárlónak számító országok sorra mondják le a rendeléseket, s várhatóan az importtilalmat is többen elrendelik majd - mondta a lapnak Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal november 3-án jelentette be, hogy egy Békés megyei pulykafarmon madárinfluenza vírust mutattak ki a vizsgálatok, elterjedésének megakadályozására kilencezer pulykát, a tótkomlósi gazdaság teljes állományát leölik az állategészségügyi szolgálat szakemberei. A teljes állomány értéke megközelítheti a húszmillió forintot.

Az írás szerint ennél sokkal nagyobb kára származhat a teljes hazai baromfiágazatnak, a harmadik országbeli exportpiacok ideiglenes elvesztése hozzávetőlegesen hárommilliárd forintos veszteséget okoz a vágó-feldolgozó üzemeknek.

Bárány László szerint a legnagyobb baj, hogy a madárinfluenzával érintett telepen az állomány felszámolását és az újrafertőtlenítést követő hat hónapig az importtilalommal érintett országokba nem lehet magyar baromfit szállítani. Ráadásul már azokat a tételeket sem veszik át, amelyek a fertőzés bejelentését megelőző 21 napban indultak el Magyarországról.

Japánba, Dél-Koreába, Dél-Afrikába és Kanadába is folyamatos az magyar export, így a következő napokban több száz tonna baromfit irányítanak vissza a feldolgozókhoz, a Magyarországra szállítás díját pedig a hazai vállalkozások állják - írja a Magyar Idők.

Bár a szóban forgó áru élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontból kifogástalan, az uniós kereskedők biztosan lenyomják majd az árakat, hiszen tudják, hogy Magyarország kényszerhelyzetbe került. "Így azt a baromfit, aminek a kilóját Japánban ezer forintért tudtuk volna eladni, örülhetünk, ha 800 forintért sikerül értékesíteni" - mondta Bárány László.

Az ágazati szereplők dolgoznak a károk felmérésén, e hét elején a Földművelésügyi Minisztériumban egyeztetnek arról, hogy milyen intézkedésekkel lehet csökkenteni a károkat.