Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány honlapján megjelent rendelet tervezet az ez év végéig megállapított és folyósított nyugdíjakra vonatkozik. Az emelés azért ennyi, mert megegyezik a jövő évi költségvetési törvény prognosztizált inflációs adatával. (A költségvetés 2016 tavaszán készült - azóta azonban magasabb inflációs prognózisok a valószínűbbek.)

Az MNB előrejelzése szerint 2017-ben az árak 2,3 százalékkal emelkednek - vagyis igazából ekkora nyugdíjemelésre lenne szükség már februárban. Ilyen esetben garantálható, hogy 2017 novemberében visszamenőleges hatályú  kiegészítő nyugdíjemelésre lesz szükség  - más kérdés, hogy ez már januártól járna.

A 0,9 százalékos emelés - egyebek mellett - az öregségi-, az özvegyi-, a szülői nyugdíjra, továbbá az árvaellátásra, a baleseti hozzátartozói nyugellátásra és a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékokra vonatkozik.

A 2017. januárra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani. Ha egy személy részére egyidejűleg több ellátást folyósítanak, az ellátásokat külön-külön kell emelni. A rokkantsági járadék havi összege 2017. január elsejétől 34 785 forint. A saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj, baleseti özvegyi nyugdíj a jövő év első napjától havi 87 115 forint összeghatárig folyósítható együtt.