Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdasági napilap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva azt írja, hogy 2017 szeptemberének végén 4031,8 milliárd forint- és devizakészpénzzel rendelkezett a lakosság Magyarországon, ez 4,4 százalékkal volt több a 2016 véginél. A pénzügyi eszközök állománya a kilencedik hónap végéig 4,6 százalékkal, 46 691,4 milliárd forintra emelkedett, vagyis ha kismértékben is, de csökkent a készpénz aránya a lakosság pénzügyi portfólióján belül.

Az MNB adatai szerint a múlt év szeptemberének végén 8,63 százalékát adta a forint- és devizakészpénz a háztartások összes pénzügyi eszközének, szemben a 2016 végi 8,65 és a 2015. decemberi 8,84 százalékkal.

A készpénz súlyának lassú csökkenése leginkább annak köszönhető, hogy a háztartások devizában keletkező tartalékainak egyre nagyobb része köt ki a lakossági devizaszámlákon - utóbbiakból az euróban és dollárban vezetettek a legelterjedtebbek -, így a valutában otthon tartott pénz mennyisége lassú apadásnak indult.

A cikk szerint a háztartások a rendelkezésre álló betéteik egyre kisebb hányadát hajlandóak lekötni a pénzügyi szolgáltatóknál. Az év végén kimutatott 7490 milliárd forintnyi háztartási betétből nagyjából 4940 milliárdnyit látra szóló és folyószámlabetétben tartottak, ami majdnem 66 százalékos arány. Miközben a lakossági betétek állománya 4,6 százalékkal emelkedett 2017-ben, addig a folyószámlákon lekötetlenül álló pénzeké 14,6 százalékkal nőtt.

Képünk forrása: Napi.hu/Szabó Dániel