Megérte az állampapírok reklámjára többet költeni, mivel azokból jóval több fogyott, mint korábban - derül ki Varga MIhály nemzetgazdasági miniszter válaszából, amelyet Volner János jobbikos országgyűlési képviselő írásos kérdésére adott. Eszerint a forint lakossági állampapír állománya a 2012 eleji 473 milliárd forintról 2012 végére 985 milliárdra emelkedett. Ebben segített egyrészt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. marketingkampánya, másrészt a Magyar Államkincstár (MÁK) infrastrukturális fejlesztései - írta a tárcavezető.

Mivel a lakossági állampapírok a megtakarítási termékek piacán a banki betétek alternatívái, az ÁKK versenyképes árazásra törekszik, és a banki betétek kamataihoz igazítja a lakossági állampapírok árazását, azaz nem költségoldalról építi fel a kínált hozamokat - írta Varga. Ennek megfelelően a 2012-ben 1,65 milliárd forintnak megfelelő marketingköltség sem közvetlenül épül be az állampapírok hozamába. Idén hasonló keret áll az ÁKK rendelkezésére marketingkiadásokra.

A MÁK 2012-ben 1,14 milliárd forintot fordított az állampapír-forgalmazással kapcsolatos kiadásokra, amely szintén nem jelentős összeg az értékesítés volumenéhez viszonyítva. A 2012-es költségvetés terhére további 0,8 milliárd forint áll a MÁK rendelkezésére pótlólagos infrastrukturális fejlesztésekre, amelyet az év első felében használhat fel, így a tényleges keretfelhasználásról még nem tudunk pontos információt adni - olvasható a válaszban.

Összességében a marketingköltség elenyésző részét, alig 0,4 százalékát tette ki a 2012-es 934 milliárd forintos lakossági értékesítésnek. A 2012-es mintegy 510 milliárd forintos állománynövekedés hozzájárult ahhoz, hogy 2012-ben devizakibocsátás nélkül is finanszírozható legyen az államadósság. Idén februárban pedig a dollárkötvények sikeres kibocsátásával a befektetők is visszaigazolták, hogy a magyar államadósság a piacon deviza alapon is sikeresen finanszírozható. Ebből következik, hogy a lakossági értékesítés amúgy elhanyagolható költségvonzata nem drágítja lényegesen és indokolatlanul az államadósság finanszírozását - állapította meg a tárcavezető. Értékelése szerint az állampapírok lakossági állományának ilyen mértékű emelkedése egyfajta kölcsönös bizalomnak és együttműködésnek is felfogható a polgárok és az állam között, melyben a lakosok finanszírozzák az államadósságot, cserébe az állam biztonságos megtakarítási formát nyújt számukra.