2018 áprilisában:

  • Az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt áprilisi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)
  • Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,2 százalékkal emelkedett.
  • Az ipari export volumene 8,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 36 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 7,6, a 14 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 4,6 százalékkal emelkedtek.
  • Az ipar belföldi értékesítése 5,9, ezen belül a feldolgozóiparé 11,3 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.
  • Az iparon belül a döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 8,1, a csekély súlyú bányászaté 47 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,1 százalékkal csökkent, főként az előző évinél enyhébb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a 2018. áprilisi átlagos középhőmérséklet 5,2 C-kal magasabb volt a 2017. áprilisinál).
  • A feldolgozóipar tizenhárom alága közül áprilisban csak kettőben csökkent a termelés, ehhez az előző évi alacsony bázis hatása is hozzájárult.
  • A feldolgozóipari termelés 29 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 7,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti járműalkatrész gyártásának volumene átlagon felül, 14,1 százalékkal bővült, ugyanakkor a közúti gépjármű gyártásáé kisebb mértékben, 1,3 százalékkal emelkedett.
  • A feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 3,6 százalékkal nőtt. A két legjelentősebb alágazat közül a híradástechnikai berendezés gyártása kiugróan, 45 százalékkal bővült, azonban az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 6,2 százalékkal visszaesett.
  • A feldolgozóipari termelés mintegy 10 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 6,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az alágazatok közül a legnagyobb súlyt, 26 százalékot képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 11 százalékkal emelkedett, míg a legjobban, 13,9 százalékkal a legkisebb súlyú dohánygyártás nőtt. Két alágazatban regisztráltak csökkenést: a tejfeldolgozásban (1,9 százalék), illetve a pékáru, tésztafélék gyártásában (1,7 százalék).
  • A 2018 márciusában mérthez képest gyorsult a növekedési ütem a közepes súlyú alágakban. Áprilisban a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 21, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 13 százalékkal bővült az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.
  • A feldolgozóipari átlag felett teljesített a vegyi anyag, termék gyártása is, a termelés áprilisban 10,9 százalékkal emelkedett, nagyrészt a több mint kétharmad súlyú műanyag-alapanyagyártásnak köszönhetően.
  • Folytatódott a csökkenés a feldolgozóipari termelés 6 százalékát képviselő gép, gépi berendezés gyártásában: a kibocsátás áprilisban 1,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a legnagyobb súlyú motor-, turbinagyártás (kivéve: légi, közútijármű-motor) jelentős visszaesése miatt.
  • Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében áprilisban - 3,7 százalékos létszámnövekedés mellett - 3,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.
  • Magyarország minden régiójában emelkedett a termelés, a legnagyobb mértékben Dél-Dunántúlon (12 százalék), a legkevésbé Dél-Alföldön (4,2 százalék).
  • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 8,3 százalékkal nagyobb volt a 2017. áprilisinál. Az új belföldi rendelések 4,6, az új exportrendelések 8,9 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 7,1 százalékkal elmaradt a 2017. áprilisitól.

2018. január-áprilisban az előző év azonos időszakához képest:

  • Az ipari termelés 3,8 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64%-át adó külpiaci eladások volumene 1,9, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 5,9 százalékkal bővült.
  • Gyakorlatilag stagnált a termelékenység a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében, a létszámbővülés 3,7 százalékos volt.
  • Az ipari termelés minden régióban nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, 8,5 százalékkal Dél-Dunántúlon emelkedett a volumen, a többiben 1,2 és 7,9 százalék közötti növekedést mért a KSH.
Fotó forrása: Pixabay