Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi év szeptemberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 3,1 százalékkal emelkedett, ezen belül a vaj, vajkrémé 16,5, a sajté 9,5, a sertéshúsé 8,5, a kávéé 7,1, a kenyéré 5,9, a párizsi, kolbászé 5,8 százalékkal. A baromfihús ára viszont 12,9 százalékkal csökkent.

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, átlagosan 6, százalékkal. Az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) ára átlagosan 2,7 százalékkal nőtt, ezen belül a járműüzemanyagok ára 5,3 százalékkal emelkedett, a tankönyveké - az ingyenes tankönyvet kapó diákok körének bővítése miatt - 58,7 százalékkal csökkent tavaly szeptemberéhez képest.

Magasabb lett a rezsi

A szolgáltatások ára 1,8, a háztartási energiáé 1 százalékkal lett magasabb, ez utóbbin belül a tűzifa 8,8 százalékkal drágult, míg az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott 2016 és 2017 szeptembere között.

A ruházkodási cikkekért 1,1 százalékkal kellett többet fizetni, a tartós fogyasztási cikkek viszont 0,1 százalékkal lettek olcsóbbak.

Havi szinten is drágult a háztartási energia

A 2017 augusztusi árszínvonalhoz hasonlítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal csökkent, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 4 százalékos árcsökkenésének következményeként. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,4 százalékkal emelkedett - jegyzi meg a KSH. A vaj, vajkrém 3,8, a tej 2,3, a sajt 0,9 százalékkal drágult az előző hónaphoz képest.

A fogyasztási főcsoportok közül augusztushoz képest a legnagyobb mértékben, 1,8 százalékkal a ruházkodási cikkek ára nőtt, a szezonváltás miatt. Az egyéb cikkek ára átlagosan 0,6, ezen belül a járműüzemanyagoké 2,5 százalékkal magasabb lett.

A háztartási energia augusztushoz képest 0,4, ezen belül a tűzifa 3,9 százalékkal drágult. A szeszes italok, dohányáruk ára 0,3, a tartós fogyasztási cikkeké 0,1 százalékkal nőtt. A szolgáltatások ára 0,4 százalékkal mérséklődött, ezen belül az üdülési szolgáltatásoké 6,4 százalékkal esett.

A KSH szerint a 2017. január és szeptember közötti időszakban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek.

Elemző nagyobb emelkedést vártak

Az adat elmarad az elemzői várakozásoktól, hiszen a Portfolio.hu konszenzusa szerint magyar elemzők 2,6, londoni elemzők 2,8 százalékos pénzromlási ütemmel számoltak Az MNB a szeptemberben nyilvánosságra hozott legfrissebb előrejelzésben a 2017-est változatlanul 2,4 százalékon tartotta, míg a 2018-as inflációs várakozást 2,8 százalékról 2,5-re csökkentette. A jegybank várakozásai szerint a korábban jelzettnél egy negyedévvel később, 2019 közepére érhető el tartósan az inflációs cél.