Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO szerint a köles az egyik olyan gabona, amely a jövőben alkalmas lehet arra, hogy a klímaváltozás miatt bekövetkezett éghajlati viszonyokra megfelelően reagáljon. A kiemelt év stratégiája, hogy minden kontinensen felhívják az emberek figyelmét a köles fogyasztásának táplálkozási és egészségügyi előnyeire.

Az egyik legősibb gabona, ám ma már főként Ázsiában és Afrikában alapélelmiszer

A történeti tanulmányok arról szólnak, hogy köles az ősi Kínából származik, északi területén már a neolitkorban is a legelterjedtebb őshonos gabonanövény volt. Afrikában, Ázsiában és Indiában több mint 4000 éve ismerik, ma is alap-élelmiszernek számít. A világon megtermelt köles 80–85 százaléka emberi fogyasztásra kerül, a szakemberek azt mondják, hogy a Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája.

Magyarországon korábban közkedvelt napi élelem volt, a középkortól kezdve meghatározó volt a fogyasztása. Valószínűleg a búza, a kukorica és a kenyér megjelenése miatt csökkent a jelentősége. Jelenlegi vetésterülete alig mérhető, viszont léteznek olyan intézetek és termelők, akik még mindig foglalkoznak ezzel a növénnyel. A színes szemű kölest elsősorban díszmadártenyésztők madáreleségnek használják. Zölden lekaszálva azonban az egész növényből nagy tömeget adó széna készíthető.

Korábban a szegények eledele volt, ma a reformkonyha egyik kedvence

Gluténmentes, magas beltartalmi értékekkel rendelkezik, fehérje összetétele megközelíti a búzáét: mindezek miatt vált a reformtáplálkozás egyik legkedveltebb alap-élelmiszerévé. A szakemberek azt mondják, hogy rendszeres fogyasztásának számos pozitív élettani hatása van:

  • magas szilícium és kovasav- tartalma segíti a csontképzést, így a csontritkulás megelőzésére ajánlott
  • rendkívül gazdag magnéziumban
  • megelőzi a magas vérnyomás kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet
  • erős antioxidáns
  • magas fehérjetartalma van ,könnyen emészthető
  • vízben oldódó rostjai hozzájárulnak az egészséges emésztéshez
  • lassítja az öregedést
  • csökkenti a gyulladásokat

Aki egy kicsit körülnéz a világhálón található szakácskönyvekben, az láthatja, hogy igen széles receptúra várja a kölest fogyasztani kívánókat. Vannak, akik a főzést ajánlják a feldolgozásra, édes vagy sós kásának, amelyet lekvárral, gyümölccsel vagy különféle fűszerekkel ízesítenek. Mások turmixként készítik az alapot és mivel jól duzzad, sűrítőanyagnak is tökéletesen alkalmas. Mindezeken túl még számos ötlet áll rendelkezésre: zöldségekkel dúsítva, párolva vagy főve köretnek, rakott, töltött ételekhez, vagdaltakhoz a rizs helyettesítésére is tökéletes.