A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén a jegybankelnök elmondta: "megérzés" játszotta a főszerepet az októberben végrehajtott, 300 bázispontos kamatemelés mértékének meghatározásában.  

Kamatcsökkentés olyan ütemben és mértékben történhet, ahogy a piac ezt elviseli, a folyamatot azonban az MNB nem fogja húzni, az infláció ugyanis nem indokolja a kamatok ilyen szinten tartását - közölte a jegybank első embere.

Simor beszélt arról is, hogy akár 3 százalék alá is csökkenhet az idén az államháztartás GDP arányos hiánya, és a kormány által várt 3,4 százaléknál alacsonyabb lehet az idén a deficit, sőt ha az utolsó hetekben a kormány nem költ túl sokat, akár 3 százalék alá is csökkenhet.

A magyarországi bankoknak nincs szükségük mentőcsomagra, mert megfelelő a tőkeellátottságuk, a mentőövre azonban azért van szükség, hogy a magyarországi pénzintézetek ne szenvedjenek versenyhátrányt más olyan országok bankjaival szemben, ahol megalkottak ilyen csomagokat - mondta a jegybank elnöke hozzátéve: a csomagban nem lehet olyan feltételeket támasztani, ami elveszi az irányítási jogokat, inkább olyat kell, ami vészhelyzetben vétójogot ad az államnak.

Újabb, a magyarországi bankok likviditását növelő lépéseket dolgoz ki a Magyar Nemzeti Bank a következő hetekben - tette hozzá Simor. Lesznek még ötleteink, hogy hogyan lehet forrásokat és likviditást pumpálni még a bankrendszerbe". Hozzátette: átmeneti időszak van, hosszú távon csak a megtakarítások növekedése jelentheti a hitelezési biztonságot. Hangsúlyozta azt is: a jegybanknak nincs befolyása arra, hogy a bankok hogyan hitelezzenek a vállalkozásoknak.