A napokban komoly támadás érte az iskolánk munkáját támogató Reáltanoda Alapítványt és rajta keresztül iskolánkat, illetve igazgatónkat egy bizonytalan eredetű hangfelvételen elhangzott kijelentések miatt – írják az Eötvös József Gimnázium Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatban.

Egy hangfelvétel szerint az iskola igazgatója és a gimnáziumhoz tartozó alapítvány vezetője a túljelentkezés ellenére is fenntart helyeket arra az esetre, ha az írásbeli felvételin elbukó gyerekeket be akarják fizetni a szüleik az iskolába. 

Bizton kijelentjük, hogy a hangfelvételből levonható azon következtetés, miszerint az iskola igazgatójához eljuttatott pénz ellenében került be az állítólagos szülő gyermeke az iskolába, nem igaz

– folytatódott a közlemény. 

Az Eötvös pénteki nyilatkozatában azt is jelezték:

„a jogszabályoknak megfelelően – mint bármely hazai középiskolában – bizonyos esetekben rendkívüli felvételi eljárás keretében is felvételt nyerhetnek diákok, de ez sosem kapcsolódik anyagi ellenszolgáltatáshoz”.

Közben a Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el az iskolában történt eset miatt.

Az is kiderült, hogy három évvel ezelőtt készülhetett az a hangfelvétel amely most az állítólagos korrupciós ügyét igyekszik bizonyítani.

Előkerült egy férfi is, aki állítása szerint jól ismeri a történet hátterét: szerinte az apa 2020 februárjában, önvédelemből, egy belvárosi kávézóban készítette a felvételt, mert a megállapodással ellentétben, a pénzt nem a felvételi után, hanem – az iskolaigazgató lányának lakásfelújítása miatt – hónapokkal előbb oda kellett adnia. Aztán később állítólag újabb összeget kértek tőle. Mindez, állítása szerint a gyereket ért iskolai atrocitások miatt került nyilvánosságra.

„Iskolánk a középiskolák rangsorában hagyományosan az elsők között van, és ez annak köszönhető, hogy a felvételi eljárás során a kompetenciák, készségek és a tantárgyi tudás az, ami számít, mert a diákok további tanulmányi előmenetele érdekében ez a legfontosabb. A hangfelvétel tartalmának kérdésében a hatóságok vizsgálják a sajtóban nagy visszhangot kapott ügyet, mely vizsgálatot az egész iskola támogatja” –  fogalmaztak a gimnázium közleményében.