A helyi választási irodák vezetőinek (a jegyzőknek) biztosítaniuk kell a folyamatos, hosszú sorban állástól mentes és időben - azaz legkésőbb 19.30-ig - lezárható szavazás feltételeit a 10 277 magyarországi szavazókörben. Ennek érdekében a jegyzők csütörtök délután 16 óráig dönthetnek arról, hogy kiegészítik a szavazatszámláló bizottságokat póttagokkal, például mert a szavazókörben sok átjelentkező vagy mozgóurnás szavazó szeretne voksolni - írta az MTI.

A mozgóurnával szavazók száma többi között azért nőhet meg, mert a szavazókör területén egészségügyi, vagy szociális intézmény található, vagy például büntetés-végrehajtási intézet van a körzetben.

Ha a szavazókör névjegyzékében szereplő választópolgárok száma több mint 1500, akkor legalább 4, ha több mint 2500, legalább 6 póttaggal kell kiegészíteni a szavazatszámláló bizottságot (szszb), majd minden további ezer választópolgár után további két taggal kell kiegészíteni a testületet.

Ha a jegyző az szszb-t több mint négy taggal egészíti ki, akkor tájékoztatnia kell azokat a szavazatszámláló bizottságba delegáltat bejelentő pártokat, hogy további tagok megbízására jogosultak. ha a bizottság létszáma 5-9 póttaggal egészült ki, akkor további két, ha 10-14 taggal, akkor további négy, ha 15-19 taggal, akkor további 6 tagot delegálhatnak, legkésőbb május 24-én 16 óráig.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint csaknem 83 ezren kérték átjelentkezésüket egy másik magyarországi településre szerda reggelig. Az átjelentkezési kérelmek benyújtására szerda délután 16 óráig volt lehetőség. A 2014-es EP-választáson a határidőig 69 ezren jelentkeztek át.

A szerda kora délelőtti adatok szerint 25 509 szavazóköri delegáltat jelentettek be a május 26-ai választáson listát állító pártok, amelyeknek összesen 185 ezer ilyen hely betöltésére lett volna lehetőségük. A bejelentések feldolgozása még tart.

A legtöbb delegáltat a Fidesz-KDNP jelentette be, 14 195-öt. Az MSZP-Párbeszéd 4829-et, a Demokratikus Koalíció 2736-ot, a Jobbik Magyarországért Mozgalom 2696-ot, a Mi Hazánk Mozgalom 487-et, a Momentum Mozgalom 289-et, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 140-et, az LMP 135-öt, a Magyar Munkáspárt pedig kettőt.
Az EP-választáson a szavazatszámláló bizottságokba - országosan 10 277-be - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhettek a pártok péntek délután 16 óráig. A közösen listát állító pártok közösen küldhettek két-két tagot. Az EP-választáson kilenc listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), így összesen mintegy 185 ezer delegáltat jelenthettek volna be a pártok.

A 2014-es EP-választáson 28 083 delegált segítette a szavazatszámláló bizottságok munkáját.