Az építőipari termelés hosszabb ideje tartó visszaesése áprilisban is folytatódott. A termeléscsökkenésben a lakásépítések nagyarányú visszaesése mellett a korábbi években zajló nagyértékű munkák hiánya is szerepet játszott. Mind a nagy-, mind a kis- és középvállalkozások körében mérséklődés volt megfigyelhető.

A termelés áprilisi 15,5 százalékos visszaesésén belül mindkét építményfőcsoport termelése csökkent. Az épületek építése 13,3 százalékkal elmaradt a 2010. áprilisitól, az egyéb építményeké csaknem ötödével mérséklődött. Szezonálisan kiigazított indexek alapján áprilisban az épületek építésének volumene 15,5, az egyéb építményeké 3,3 százalékkal alacsonyabb volt a márciusinál. Az év első négy hónapjában az épületek építése 5,3 százalékkal, az egyéb építményeké 15,2 százalékkal maradt el a 2010. január-áprilisitól.

Áprilisban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - csaknem egynegyedével kisebb volt a 2010. áprilisinál. Az egyéb építmények ágazat termelése a korábbi hónapokhoz hasonlóan, jelentősen, több mint egyötödével csökkent, míg a speciális szaképítés ágazaté - amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - 4,1 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakihoz képest.

Az áprilisban kötött új szerződések volumene 30,0 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 45,5 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene áprilisban 14,4 százalékkal csökkent. Az év első négy hónapjában az építőipari vállalkozások 37,9 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 32,4 százalékkal mérséklődött a 2010. áprilishoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 37,6, az egyéb építményeké 28,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.