A kis- és közepes vállalkozások számára meghirdetett energiaköltség-kompenzáció kiszélesítését javasolja a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MEÁSZ) – írja az MTI. Ez a lépés azért fontos, hogy a magyarországi gyártók ne kényszerüljenek a termelés szüneteltetésére, ezáltal elkerülhető legyen az import arányának növekedése.

Az energiaársokk és a költséginfláció egyszerre sújtja a magyarországi gyártókat, amelyek számára az a legnagyobb kihívás, hogyan tudnak még kezelhető költséggel gyártani. A költségek olyan mértékben emelkedtek például az égetett kerámia tégla- és cseréptermékeknél, hogy azt már nem lehet áthárítani a fogyasztókra – írja a MÉÁSZ. Az égetett kerámiatégla és a cserép esetében az energiaárak megugrása miatt jellemzően 20-35 százalék körüli áremelésre volt szükség. Ráadásul az októbertől induló új gázszerződések nehéz helyzetbe hozhatnak több gyártót, amelyek a drasztikusan megemelkedett költségszintek miatt átmenetileg a termelés leállításra kényszerülhetnek. 

A környező országok energiaár-kompenzációja nyomán versenyelőnybe kerülnek az importőrök azáltal, hogy számos országban magasabb támogatások hívhatók le a teljes vállalati kör részére. Ezért a MEÁSZ arra a kéri a kormányt, hogy részesítse minél nagyobb arányú energiaköltség-kompenzációban a magyarországi építőanyag-gyártókat.

Azt is javasolják, hogy a kormány erősítse meg a lakáspiac ösztönzőit – főként a finanszírozás oldalát – például kedvezményes hitellel, kamattámogatással és szja-visszatérítéssel; a 10 százalék feletti kamatkörnyezetben ugyanis visszaesett a lakosság hitelfelvételi kedve.