Az idei év első negyedévében az építőipar termelése pontosan két százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakától, és ezzel 0,1 százalékponttal csökkentette a bruttó hazai termék (GDP) előállítását, amely 2,1 százalékkal csökkent éves összevetésben. De márciusban már 4,3 százalékkal nőt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, míg az előző hónaphoz mérten 11,5 százalékkal emelkedett.

Éppen tavaly márciusban indult az építőiparban egy nyolc hónapon át tartó ciklus, amikor folyamatosan csökkent az ágazat teljesítménye éves összevetésben. Az épületek építése 6,4 százalékkal emelkedett az előző havi 18,7 százalékos visszaesés után, az egyéb építményeké tavaly márciusi szinten stagnált.

QP | Quality Placement

A márciusban megkötött új szerződések volumene 41,9 százalékkal, ezen belül a magasépítésére kötött szerződéseké 53,4 százalékkal, a mélyépítésére vonatkozóké pedig 32,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Elsősorban ipari épületekre, illetve vasútfejlesztésre kötöttek nagy értékű szerződéseket - írta le jelentésében a KSH.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 13,2 százalékkal magasabb volt a tavaly március véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 28,6 százalékkal, az egyéb építményeké 4,2 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

Az építőipari termelés első negyedévi 2,0 százalékos csökkenését a magasépítési teljesítmény 0,5 százalékos és a mélyépítés kibocsátás 5,0 százalékos visszaesése okozta az előző év azonos időszakához mérve.