Rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa Európai Néppártban (EPP) a magyar kormány Jean-Claude Junckert és Soros Györgyöt ábrázoló plakátkampánya miatt - értesült a Népszava.

Ezt a kezdeményezést várhatóan nem támogatják majd, ám a következő rendes frakcióülésen téma lesz az Orbán-kormány új "tájékoztatási kampánya". Ezt valószínűleg két hét múlva, március 6-án tartják Brüsszelben.

A Népszava kérdéseire a néppárt sajtóosztályánál csak annyit válaszoltak, hogy a plakátok ügyében Joseph Daul pártelnök Twitter-közlésein túl nem akarnak semmit kommentálni. Nem szólalt meg az ügyben egyelőre Manfred Weber, az EPP európai bizottsági elnökjelöltje sem.

"Kampány van, meccs közben nem szokta a klubelnök kritizálni a csapat edzőjét, vagy a középcsatárt" - mondta a Népszavának egy magyar néppárti képviselő, nem kizárva ugyanakkor, hogy az EP-választások után napirendre kerülhet a Fidesz kizárása a pártcsaládból.

A napilap egyik egyik fideszes forrása elismerte, hogy "az új plakátokkal valószínűleg túltolta a kampányt a Fidesz". Azt is megjegyezte, hogy az EP-kampányt Budapestről szervezik, így a Fidesz európai parlamenti frakciójának nincs beleszólása a döntésekbe, csak utólag értesül a plakátkampányhoz hasonló kezdeményezésekről.